Комедијата „Без паника“ нова претстава на Битолскиот театар

Народниот театар – Битола денеска ги претстави режисерот, драматургот и актерите кои ја подготвија претставата „Без паника“ чија премира ќе биде изведена в петок на т.н. ротациска сцена на битолскиот театар.

НУ Народен театар Битола
НУ Народен театар Битола

Станува збор за комедија посветена на периодот од деведесеттите години од минатиот век, проблемите на мажите и што општеството очекува од мажот, посочи Благој Мицевски кој се потпишува како режисер во оваа претстава.

– Темата е дел од финската современа драматургија која сакавме да ја доближиме до нашите проблеми во општеството. Тоа е современ текст на Мика Мулуахо и е дел од една трилогија пишувана во 2005 година. „Паника“ е првиот дел кој е посветен на мажите во општеството, вториот дел се вика „Хаос“ и се занимава со жените во општеството, а третиот дел се вика „Хармонија“ и го сочинуваат неколку брачни двојки, појасни Мицевски.

Во „Без паника“ ќе настапат актерите Никола Пројчевски, Маријан Ѓоргиевски и Александар Копања.  Драматург е Билјана Крајчевска, сценограф Драган Анѓелковиќ.

На денешниот прес во НУ Народен театар – Битола беше истакнато дека во театарот почна подготовката на две нови театарски претстави, едната со режисерката Мариолеин Биренс од Холандија, а другата ќе ја подготвува режисерот Диего Дебреја од Словенија.

You May Also Like