Информатијада 2014: Најголем ИТ настан на Балканот

Од 8 до 12 октомври градот Охрид ќе биде центар на ИТ случувањата во Македонија, но и на Балканот.Студентскиот парламент при Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство го најавува петдневното интернационално ИТ дружење – Информатијада 2014.

Informatijada-

 

Со целосна поддршка од универзитите во Македонија, но и од факултетите на Балканот, повеќе од 400 студенти – информатичари ќе имаат можност да присуствуваат на предавања и работилници на познати ИТ експерти од регионот, но во исто време да се натпреваруваат и забавуваат.

– „Освен формалниот дел во областа на предавањата на разни експерти од ИТ индустријата, студентите ќе можат да ги покажат своите вештини во креирање на софтверски производ, но исто така и да го развијат натпреварувачкиот дух во разни компјутерски, но и спортски натпревари. Во никој случај не ја потценуваме и забавната страна, па така ќе бидат организирани и разни забави за запознавање на учесниците.“ – изјавуваат од организацијата на настанот.

Од студентскиот парламент при Факулетот за информатички науки и компјутерско инженерство изјавуваат дека Информатијада првично ќе придонесе кон размена на искуства и контакти помеѓу студентите, како и отворање на нови можности за понатамошна соработка и уште многу проекти на интернационално ниво.
Домаќин на петдневното ИТ дружење ќе биде хотелот Десарет во Охрид, а за сите останатите информации и начинот како можете да бидете дел од Информатијада 2014 ќе пронајдете на веб локацијата www.informatijada.mk.

You May Also Like