Започнува годинешното издание на „Илинденски денови“ во Битола

Вечерва започнува 44-то издание на  Републичкиот фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ – Битола 2014 …

ilindenski denovi 2014 1

Денес, 29 јули 2014 година (вторник) со почеток во 20.00 часот, на Ракометното игралиште е Прва фестивалска вечер „Традиционална музика и игра“ со која се отвора денешното издание на  „Илинденски денови“.

Свечено отворање на фестивалот со орото „Комитско“ во изведба на КУД „Илинден“ Битола

ilindenski denovi 000

1. Ансамбл „Кумагаја“ Јапонија
2. КУД „Цветови“ Дедино
3. КУД „Дримкол“ Вевчани
4. КУД „Јабланица“ село Џепиште, Дебар
5. Фолклорен Ансамбл „Теблаб“ Унгарија
6. КУД „7-ми септември“ Македонски Брод
7. ФА „Китка“ Истибања
8. МКД „Александар Македонски III“ Мелбурн, Австралија“
9. АФ „Гоце Делчев“ Битола
10. Фолклорен Ансамбл „Мехметчик“, Искеле Северен Кипар
11. Фолклорен Ансамбл „Казбеги“ Тбилиси Грузија.

30 јули 2014 (вторник) 20:00 часот – Ракометно игралиште
Втора фестивалска вечер “Традиционална музика и игра“

1. КУД „Кавалџии“ с. Штука, Босилово
2. КУД Весели пензионери“ Пробиштип
3. МКД „Охридски бисери“ Нова Горица Словенија
4. ЗКУ „Иљо Антески Смок“ Тетово
5. КУД „Бахар“ Чалакли
6. КУД „Ѓоко Симоновски“ Куманово
7. КУД „Матија Губец“ Доњи Михољац Хрватска
8. КУД „Мирче Ацев“ Прилеп
9. Ансамбл „Де Мерсе Хоперс“ Хоофддорп, Холандија
10. КУД „Илинден“ Битола
11. Фолклорен ансамбл „Ѓурѓовден“ Раднево Бугарија
12. КУД „Тернипе „Роми“ Битола

ilindenski denovi 222

31 јули 2014 (четврток) 20:00 часот – Тераса на ДОМ на АРМ
Трета фестивалска вечер “Староградска музика и игра“

1. Музичка група „Распеани крушевчани“ Крушево
2. Староградска група „Сирма војвода“ Битола
3. Пеачка група „Весела тајфа“ Богданци
4. КУД „Распеани гевгеличани“ Гевгелија
5. „Градски хор“ Штип
6. Бјорн Петер Тосе, солист на армоника, Норвешка
7. Здружение „Распеани велешани“ Велес
8. „Распеани валандовчани“ Валандово

01.08.2013 година (четврток) 20:00 часот – Антички локалитет Хераклеа
Четврта фестивалска вечер „Интернационална вечер“

1. Ансамбл „Де Мерсе Хоперс“Хоофддорп, Холандија
2. Фолклорен Ансамбл „Мехметчик“, Искеле Северен Кипар
3. Фолклорен Ансамбл „Казбеги“ Тбилиси Грузија
4. Ансамбл „Кумагаја“ Јапонија

Свечено затворање на фестивалот со Концерт на Ансамблот на ДРАГАН ДАУТОВСКИ КВАРТЕТ.

You May Also Like