„Вечер на Живко Чинго“ во Велгошти

Во Велгошти вечерва започнува по 26-ти пат манифестацијата „Вечер на Живко Чинго“ …

zivko_cingo1Во знак на почит кон охридскиот писател Живко Чинго вечер во неговото родно место Велгошти по 28 пат ќе се одржи манифестацијата „Вечер на Чинго“, со која се чествува делото на великанот на македонскиот роман и расказ, големиот македонски раскажувач, романсиер и драмски писател.

Во рамки на манифестацијата традиционално ќе биде врачена и наградата од конкурсот за најдобар расказ што ја доделува општина Охрид.

Оваа година наградата ја понесе Верче Карафилоска, авторката на расказот „Коси од розева волница“ што стручното жири го прогласи за најдобар во конкуренција од 59 трудови пријавени за наградата за 2014 година.

You May Also Like