Битола ќе ја одбележи Европската недела на мобилноста

Општина Битола со повеќе организирани активности од 16 до 22 септември ќе ја одбележи и реализира манифестацијата „Европска недела на мобилност“.

Koce Trajanovski Vozenje an velosipedi 01.09 (2) velosiped

Од локалната самоуправа информираат дека распишани се конкурси за најдобра ликовна творба на тема „Битола вози велосипед“, најдобра фотографија на тема „Битола на велосипед“, а упатен е и јавен повик за учество на манифестацијата „Возење велосипед низ битолските улици“ која ќе се одржи на 22 септември.

– Денес истекува рокот за пријавување на велосипедисти професионалци и рекреативци кои ќе сакаат да се вклучат во манифестацијата „Возење велосипед низ битолските улици“. Тоа е одлична можност да се мине барем еден ден без автомобил, но и да се упати порака дека автомобилите треба да се користат одговорно со избирање на „паметен“ начин на транспорт односно да се користат предностите на современиот урбан начин на живеење но и да се води сметка за животната средина. Паралелно се одвива и ликовниот конкурс наменет за учениците од основните училишта кои ќе имаат задача да понудат ликовна творба на тема „Битола вози велосипед“ и која ќе ја изработат во формат и техника на изразување што сами ќе ја изберат. Рокот за испраќање на ликвоните творби завршува на 15 септември, а на 22 септември ќе биде приредена голема изложба, информираат од општина Битола.

Годинешната манифестација „Европска недела на мобилност“ ќе протече и низ заедничката акција на општина Битола и Фото кино клуб-Битола насловена како „Битола на велосипед“.

Во рамките на оваа манифестација предвидено е да се собираат дигитални црно-бели и колор фотографии кои ќе ги изработат аматери или професионалци, а најдобрите трудови и наградените фотографии ќе бидат изложени на 20 септември во фоајето на НУ Центар за култура-Битола.

You May Also Like