Ајфеловата кула полни 125 години

Денеска се навршуваат 125 години од кога во 1889 година во Париз е завршена Ајфеловата кула, тогаш највисока градба во светот.

ajfelova_kula

Металната кула со висина од 300 метри (сега околу 320 метри поради телевизиските и антените за мобилна телефонија), првично е планирана како експонат, воедно и главна капија за влез во Светската изложба со која е одбележана стогодишнината од Француската револуија. Кога кулата е изградена, многу жители на Париз оценувале дека е грда и оти треба да биде отстранета, но со текот на времето таа стана симбол на градот и своевидно ремек дело.

Ајфеловата кула по двогодишната изградба инагурирана е на 31 март, а свечено е отворена на 6 мај 1889 година. Оттогаш таа е најпознатиот симбол на Париз и годишно е посетена од над пет милиони луѓе. Кулата името го доби по инженерот Гистав Ајфел (1832-1923), кој ја предводеше екипата експерти, а претходно се истакна како градител на мостови и вијадукти за железницата, но и за металната конструкција за Статуата на слободата. На највисокиот кат од кулата сместена е реплика на канцеларијата на Ајфел и негова восочна фигура.

You May Also Like