Трибина за депортацијата на Евреите во логорот Треблинка, во Штип

По повод 70 годишнината од депортацијата на своите сограѓани, штипските евреи во злогласните фашистички логори, советот на Општина Штип, заедно со градоначалникот, денес (вторник, 12 март 2013 година) организираат неколку активности и манифестации:


– Промоција на алманах-Збирка на детски творби на теми од Холокаустот која ќе се одржи во големата сала на советот на Општина Штип, во организација на Фондацијата 11-ти март од Штип.
– Полагање на цвеќе пред споменикот на депортираните евреи во Штип, со почеток во 11 часот.
– Отварање на изложба на детски цртежи на тема од Холокаустот во уметничката галерија Безистен, во организација на Завод и Музеј- Штип и Музејот на Холокаустот од Скопје, со почеток во 12 часот.

По овој повод поканети се голем број на институции и граѓани од Штип и гости од Скопје, како и гости од други држави кои присуствуваа на централната манифестација што се одржa во Скопје, на 11март 2013 година.

You May Also Like