„Ругање за Христос“ од денес слободно ќе може да се прикажува

Државниот правобранител на Република Македонија денес официјално ќе го повлече предлогот до Основниот суд Скопје 2, за изрекување на мерката времена забрана за прикажување на филмот „Ругање со Христос”.

Како што соопштија од Државното правобранителство за МИА, решението е донесено по направи дополнителни и целосни согледувања и правни анализи.

Од страна на Државниот правобранител, после информацијата дека филмот веќе се емитува, констатирано е дека по однос на барањето нема веќе правна основа. Согласно ингеренциите, постапувањето на Државниот правобранител ќе биде насочено единствено кон заштита на имотните права на Република Македонија поврзани со исплатите на надоместокот за филмот од Буџетот на Република Македонија, наведуваат од Државното правобранителство.

You May Also Like