За „Роман на годината 2018“ конкурираат 36 романи

Триесет и шест романи се пријавени на 20-тиот конкурс за наградата „Роман на годината 2018“, која ја доделува Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“.

Според жирито: Фросина Пармаковска – претседателка на жирито и минатогодишна лауреатка на наградата, Богомил Ѓузел, Александар Прокопиев, Елизабета Баковска и Катерина Богоева, романескната продукција годинава се одликува не само по обем, туку и по квалитет.

Фондацијата ќе го соопшти годинашниот добитник најдоцна до 15 март до кога жирито ќе направи неколку селекции на романите. Наградата е неделива и се состои од паричен износ од 150.000 денари, плакета и статуетка.

Во конкуренција за „Роман на годината 2018“ се пријавени:

 • „Девици и волци“, Александар Алексов, самостојно издание
 • „Страв од варвари“, Петар Андоновски, „Или-или“
 • „Пеколот од детството“, Атанас Бојаровски, самостојно издание
 • „Втор откос“, Дејан Величковски, „ПНВ Публикации“
 • „Тажна приказна за среќни луѓе“, Андреј Волкашин, „Антолог“
 • „Последното име на иднината“, Живко Грозданоски, „Антолог“
 • „Глобалните ѕвезди на небото“, Јован Дамјановски, „Напредок“ – Тетово
 • „Благослов или проклетство“, Јован Дамјановски, „Меѓународен центар за славјанска просвета“ – Свети Николe
 • „Пинокио и вештерката“, Наташа Димитриевскa, „Или-или“
 • „Карангел Бруснички“, Илко Димитриески, самостојно издание
 • „Разголена душа“, Марта Димитров, „Ѓурѓа“
 • „Златниот часовник што го запре времето“, Константин Дораковски, „Кондор“
 • „Барутни облаци“, Бранислав Ѓорѓевски, „Академски печат“
 • „Суденик“, Гојко Ефтоски, „Фи-Га“ – Тетово
 • „Лидија, или се што знам за жените“, Тихомир Јанчовски, самостојно издание
 • „Заробеник во сопствениот живот“, Катарина Јовчевска,„Академски печат“
 • „Пливање спротиводно“, Ненад Јолдески, „Или-или“
 • „Послушен брод што плови“, Ирена Јорданова, „Или -или“
 • „Земја на бегалци“, Кица Колбе, „Или -или“
 • „Неизгубливи нешта“, Никола Кочовски, „Култура“
 • „Еретички писма“, Стефан Марковски, „Три“
 • „Сага за тројство“, Зоран Милошевски, „ПНВ Публикации“
 • „Меѓу чаршијата и црквата“, Димитар Пандев, „ПНВ Публикации“
 • „Последниот воз за Загреб“, Владимир Попов, „Култура“
 • „Небото над реката Чарлс“, Катерина Серафимовска, „Култура“
 • „Марика и стравот“, Емилија Славковска, „Македоника литера“
 • „Ирис на фортуната“, Цвета Спасикова, „Дата песнопој“- Битола
 • „Утеха за голите“, Давор Стојановски, „Или – или“
 • „Овде или во вечноста“?, Билјана Tинтоска, „Матица македонска“
 • „Души близнаци 11:11“, Весна Здравковска Трајковска, самостојно издание
 • „До дваесеттата“, Добре Тодоровски, „Матица“
 • „Бојана на Тодор“, Божана Тренческа, Универзитетска библиотека „Гоце Делчев“-Штип
 • „Маџун“, Влада Урошевиќ, „Магор“
 • „Луѓе без минато“, Ивица Челиковиќ, „Паблишер“
 • „101 живот“, Весна Мојсова-Чепишевска, Елена Атанасиу, „Матица македонска“
 • „Некој бил тука“, Николина Андова Шопова, „Темплум“

You May Also Like