Најпознати руски квартети со „Квартет Филхармонија“ вечерва на „Охридско лето“

Фестивалот „Охридсkо лето“ вечерва (понеделник, 16 јули) на љубителите на уметноста ќе им приреди концерт со најпознатите руски квартети од Петар Илич Чајковски и Дмитри Шостакович.

Делата од руските композитори на публиката ќе и ги долови гудачкиот „Квартет Филхармонија“. Овој музички состав е релативно нов на македонската класична сцена и е формиран од помлади членови на оркестарот на Македонската филхармонија.

Со голема поддршка од раководството на институцијата и директорот Виктор Илиевски, „Квартет Филхармонија“ почнува да функционира во октомври 2017 година, а само два месеци подоцна веќе го одржува својот прв концерт. Ана Кондратенко ја има првата виолина во квартетот. Своето образование го започнува во родната Русија, а дипломира на Високата музичка школа во Келн, во класата на светски познатиот виолинист Виктор Третјаков. Како солист и концерт-мајстор е достаактивна во Македонија, но и во Русија и голем број други земји воЕвропа, Америка и Азија. Бојан Илкоски (втора виолина) дипломира на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф. Олег Кондратенко.

Често настапува како камерен музичар, поле на кое соработува со светскиреномирани артисти. Неговата активна изведувачка дејност го носии надвор од границите на Македонија. Бојан Талески свири на виола во овој гудачки квартет. Тој најпрвин започнува да свири виолина, а подоцна се определува за инструментот виола. Дипломира на Факултетот за музичка уметноство Скопје, во класата на проф. Фросина Балова. Чест гостин е на фестивалите во Македонија, но и надвор од неа. Добитник е на награди на неколку натпревари во Македонија и Бугарија.

Дел од овој музички состав е и виолончелистката Марија Михајловскакоја дипломира на Факултетот за музичка уметност во Скопје сонајвисоката оценка Cum Laude, во класата на проф. Живко Фирфов. Во 2015 година ги завршува и своите магистерски студии на ФМУ вокласата на познатиот чешки виолончелист Микал Канка. Учесник е ина повеќе мајсторски курсеви предводени од еминентни музичари. Во изминатите неколку месеци, гудачкиот „Квартет Македонија“ соработувал со познати диригенти и истакнати уметници во камерното музицирање.

Концертот со најпознатите руски квартети ќе се одржи во црквата „Света Софија“ со почеток во 21 часот.

You May Also Like