На денешен ден: Роден е Симон Шемов

На денешен ден (1 декември 1941) ,роден е Симон Шемов, во Кавадарци, денешна Република Македонија.

Дипломирал на Факултетот за ликовни уметности вo Белград (Србија), во 1964 г. Постдипломски студии посетувал на Академијата за ликовни уметности „Слејд“ при Лондонскиот универзитетски колеџ, В. Британија, во 1971/72 (Slade School of Fine Arts, London University College).

Од 1970 до 1981 г. предавал сликарство и цртеж на Архитектонскиот факултет, Скопје, а од 1981 г. предава сликарство, цртање, акт, рачна изработка на хартија (медиум целулоза) во својство на доцент, вонреден и редовен професор на Факултетот за ликовни уметности (сликарски оддел) при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Во периодот 1993 – 1995 бил декан на Факултетот.

Во школската 1991/92 година, на Универзитетот на Северна Каролина, Гринзборо, САД (University of Nort Carolina, Greensboro) предавал по предметот Експериментална рачна изработка на хартија, во рамките на Фулбрајтовата програма.
Ликовни дисциплини што ги владее: освен цртежот, сликарството и творештвото со рачно изработената хартија (медиум целулоза), тој практикува: графика, мозаик, инсталација и ликовни интервенции.
Како гостин професор одржал поединечни предавања на: Институтот „Арт“ во Чикаго; на универзитетите во: Бостон, Ајова, Темпи, Санта Клара во САД (Art Institute Chicago; The Universities: Boston, Iowa, Tempe, Santa Clara – USA), Универзитетот за уметност „Мусашино“ во Токио, Јапонија (Musashino University, Tokyo – Japan), како и на Факултетот за ликовни уметности во Велико Трново – Бугарија.
Од 1993 до 1998 година го водел проектот „Типови целулозни влакна од билно потекло од Македонија“, за Министерството за наука на Р Македонија. Од 2000 до 2003 година работел како автор и координатор на проектите на програмите на УНЕСКО и Темпус. Проектот „Медиум целулоза“ при програмата Темпус е реализирана во соработка со Германија (Академијата за ликовни уметности, Нирнберг) и Италија (Интернационалната графичка школа, Венеција).
Добитник е на многу национални и интернационални награди за достигања во ликовната уметност.

Самостојни изложби и боени интервенции:
1964 Работнички универзитет, Скопје
1967 Коларчев народен универзитет, Белград, Србија
Работнички универзитет, Скопје
1968 Уметничка галерија, Скопје
1969 Работнички универзитет, Струмица
Драмски театар (заедно со Д. Перчинков), Скопје
1972 New Line Gallery, Брадфорд, Велика Британија
Југословенски клуб, Лондон, Велика Британија
1973 New 57 Gallery, Единбург, Велика Британија
Скопје (ателје на Петар Мазев), прв хепенинг во Македонија (заедно со Н. Фидановски и Д. Бовен)
Планина Дешат, просторни интервенции заедно со Н. Фидановски
Скопје, интервенции „Расцутен булевар“ (заедно со Н. Фидановски)
1974 Скопје, интервенции на надвозникот – арматури на неизградената стоковна куќа „Мост“
1976 Музеј на современата уметност, Скопје
Дом на младите (заедно со Н. Фидановски), Скопје
1978 Градски музеј, Кавадарци
1981 Културно-информативен центар, Скопје
1982 Музеј на современата уметност (во соработка со Н. Фидановски), Скопје
1983 Прилеп (Варош), Боени интервенции (заедно со Н. Фиданоски)
1984 Месарница „Баце“, Скопје, интервенција „Во чест на Рембрант“
Музеј на современата уметност, Скопје, ретроспективна изложба
Дом на младите, Скопје, Нови појави во македонската ликовна уметност во последната деценија
1985 Уметничка галерија „Скопје“, Скопје
Модерна галерија, Зрењанин, Југославија
Скопје (Водно), интервенција (просторно дејствување на боите)
МСУ, Скопје, интервенција „Ригеста палета“
1986 Музеј на современата уметност (во соработка со Н. Фидановски), Скопје
Дом на културата (во соработка со Н. Фидановски), Битола
Југословенски културен центар, Њујорк, САД
1990 Wetherspoon Gallery, Гринзборо, С. Каролина, САД
Музеј на современата уметност, Скопје, графики (донација од С. Шемов на Стоматолошката клиника – Скопје)
1994 Отворено ателје на Томе Аџиевски, Скопје
1995 Музеј на современата уметност, Скопје (ретроспективна изложба)
2000 Dome of Milenium, Лондон, Велика Британија
Галерија „Аеро“, Скопје
Објект ателјеа, ФЛУ, Скопје, „Куќата на сонцето“
2001 Нирнберг, Германија
2002 Порденоне, Италија
2003 Уметничка галерија „Скопје“ – Даут-пашин амам, Скопје, „Света шума“
Уметничка галерија, Битола (заедно со Борис Шемов)
2011 Изложбен простор „АЕГ“, Нирнберг, Германија
Кавадарци, Штип, Прилеп
2012 Скопје, Национална галерија, Мала станица, Симон Шемов и Ханс Херпих
2013 Матица ексклузив, Скопје
2023 Скопје, Национална галерија, Даут-пашин амам, „Од сингуларност до универзум“
Групни изложби
Има реализирано над 230 групни изложби во речиси сите поважни светски ликовни центри, на сите континенти.
1966 Струмица, Струмичка ликовна колонија
1967 Нови Сад, Македонска уметност на најмладата генерација, Салон трибине младих
Скопје, Современо македонско сликарство – млада генерација, МСУ
Скопје, Аспекти на цртежот во Македонија, МСУ
Белград (Србија), III. југословенско триенале
Скопје, Современа македонска уметност – актуелни тенденции
Струга, Салон на поезијата и сликарството
Софија, IX. меѓународен фестивал на младите
1968 Скопје, Наше минато, Уметничка галерија
1969 Словен Градец, Avangardna umetnost u Jugoslaviji 1919-69, Umetn. рaviljon
Ферара, Современи македонски уметници, Ex chiesa di S. Romano
Истанбул, Анкара (Турција), Современа македонска уметност, Resim ve heykel muzesi
Белград; Сараево; Загреб, Современа македонска уметност, Muzej savremene umetnosti
Скопје, 25 години ACHOM
Струмица; Охрид, Дела од Струмичката ликовна колонија
1970 Скопје, Моето сакано дело, Уметничка галерија
Скопје, Слики и скулптури од колекцијата на МСУ, МСУ
Париз; Ним; Шел, Кале (Франција), 10 peintres macedoniens, Museè des Beaux Arts de Nimes; Centre culturel de la ville de Chelles
Загреб, Изложба на СЛУЈ
Струга, Поезијата како инспирација
Струмица, Ликовна колонија
1971 Скопје, Дела на македонски уметници од колекцијата на МСУ, МСУ (10)
1972 Јаши, Пиатра Неамц, Современа македонска уметност, Централ. излож. павилј.
1973 Кажимеж (Полска), Дела од Меѓународната ликовна колонија
1973/74 Скопје, 25 г. СЛУЈ – изл. на ДЛУМ по повод Меѓународната недела
на уметноста
1974 Врњачка Бања (Србија), Современо македонско сликарство
Кавадарци, Изложба на кавадаречки ликовни уметници
Лублин (Полска), І. меѓународна ликовна колонија
Куманово; Скопје, Збратимени градови
1975 Сомбор (Србија), XV. ликовна есен (V. триенале на југосл. цртеж)
Бања Лука (БиХ), VII. есенски и І. интернационален салон на лик. ум.
1976 3агреб (Хрватска), Suvremena makedonska umj., Galerija „Forum“
1977 Атина, Современа jугословенска уметност, Etniki pinakothiki, Alexander Soutzos museum
Скопје, Македонска современа графика, Дом на млади „25 Мај“
Загреб, Современа македонска ликовна уметност, Galerija „Forum“
Задар (Хрватска), Plavi salon
1978 Бања Лука, Современа македонска уметност од цик. Современа
ликовна уметност на народите на СФРЈ, Дом на култура
Тетово, Современа македонска ликовна уметност (од колекцијата на МСУ), Дом на култура
Грац, 16. совр. мак. ум. Neue Galerie am Landes musum Joanneum
Скопје, Современа југословенска графика, ЦКИ
Скопjе, Цртеж ДЛУМ
1979 Скопjе, 34. годишна изложба на ДЛУМ (20.10. – 05.11.), МСУ
1980 Скопје, Откуп на уметнички дела од РСЗК (1977 – 1979), МСУ
Скопје, Современа македонска графика (од колекцијата на МСУ), МСУ
Скопје, Современа норвешка и македонска графика од збирката на МСУ – Ск. ЦКИ
Скопје, Подарени дела (1971 – 1980), МСУ
Белград, Современи македонски графичари, Галерија „Борба“
Скопје, 11. ДЛУМ графика, НУБ „Свети Климент Охридски“
1981 3агреб, Современа графика во Македонија, Galerija „Fоrum“
Скопје, 7. СДЛУЈ ’81, МСУ – Скопје, октомври/ноември
1982 Скопје, Современа македонска уметност, МСУ
Скопје, Аквизиции III, Музеј на современата уметност
1984 Скопје, Нови појави во македонската ликовна уметност во последната деценија, „25 Maj“
Скопје, 40 години македонско ликовно творештво 1944 – 1984, МСУ
1985 Сараево, Поглед на 80-тите години, Collegium Artisticum
Скопје, Современа македонска ликовна уметност (од колекцијата на МСУ, Музеј на современата уметност
Скопје, Современа македонска ликовна уметност (од колекцијата на МСУ), Скопски саем
Н. Белград, Karan & Studenti 1950/85, Gal. Doma kulture „Stud. grad“
1986 Скопје, Аквизиции V (1984 – 1985), МСУ
Скопjе, Соврeмено југословенско сликарство (од збирката на МСУ – Скопје), Музеј на современата уметност
Скопје, 6 македонски ликовни уметници, МСУ
Скопје, Југословенска графика 1950 – 1980, МСУ
Ташкент, Современа скопска графика, Sono za hudožnikov uzbekistana
Мелбурн; Сиднеj (Австралија) 15 современи македонски графичари
Скопје, Современи македонски уметници (од збирката на МСУ), МСУ
Белград, 6 македонских уметника, Музеј савремене уметности
Скопје, 80-тите години во македонската ликовна уметност, Музеј на Македонија
1987 Скопје, Подарени дела 1983 – 1986, МСУ
Скопје, Геометризмот и неговите видови во македонското сликарство, Музеј на Македонија
Џјангси, 15 современи македонски графичари, Дом на уметниците
Скопје, Ликовна колонија, Хотел „Континентал“; Дом на млади „25 Maj“
1988 Скопје, Ликовен круг „25“, Дом на млади „25 Maj“
Битола, 6 триенале на југословенска графика, Галерија на современа југословенска графика
Скопје; Битола; Штип; Аквизиции 7, МСУ; Уметничка галерија „М. Пијаде“, Безистен
Белград, 6-то Белградско триенале на jугословенската ликовна уметност, Београдски сајам
Скопје, Македонска ликовна уметност 1948 – 1988, Уметничка галерија
Скопје; Тетово, Надреализам и негови видови во современото македонско сликарство, Музеј на Македонија, ДК „Иљо Антески Смок“
1989 Белград, Ерменците за jугословенските уметници, Дом на советската култура
Сараево, Jугословенска документа, Олимписки центар „Скендериjа“, Сараево
Келн, Moдерна македонска графика, Spanischen Baudes Kolner Rathauses
Белград, Современа македонска графика, Галерија УЛУС (22)
1989/1990 Jаромjерз; Оломуц; Прага, Современа македонска графика, Mestskem muzev; Kraljske vlastivedne muzeum; Pamatnik narodnino pisemnictvi
1990 Скопjе, 15 современи македонски сликари, Скопски саем
Скопjе; Битола; Куманово; Струмица; Штип, 21. графичка изложба на ДЛУМ
НУБ „Св. К. Охридски“, Уметничка галерија „М. Пијаде“, Уметничка галерија; УГ Завод и музеј – Штип
Краљево, Шест македонски графичари, Народни музеј
Куманово, Современ југословенски цртеж (од збирката на МСУ – Скопје), Уметничка галерија
Скопје, Мал формат, Галерија „Глам“
1991 Скопје, Сликарство и традиција, Галерија „Харфа“
Скопје, Слики – скулптури – графики, Галерија „Анима“
Скопје, Нова постојана поставка, МСУ
1991/92 Софиjа (Бугарија), Современо искуство од Македонија, Худож. гал. „Св. св. Кирил и Методий“
1992 Скопjе, Зимски салон, Уметничка галериjа
Скопjе, 14 македонски уметници во 80-тите, МСУ
Пловдив; Разлог (Бугарија), Современа македонска графика, Уметничка галерија „Златко Бојаџие“, МКЦ
Куманово, Современо македонско сликарство и скулптура (од колекцијата на МСУ – Скопје), Уметничка галерија
Темпи, Факултет за ликовни уметности „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје Уметничка галерија на Држ. универзитет на Аризона
Анкара (Турција), 4. интернационално азиско биенале, General Directorate of fine arts
1994 Будимпешта (Унгарија), Naturally, Ernst Muzeum
Скопjе, Антологиjа на македонската ликовна уметност 1894 – 1994, МСУ
1995 Париз; Скопје, 12 современи македонски уметници во Париз, Spadem Parvi; Уметничка галерија
Скопје, Студио Б и неговите автори, МГС
1996 Скопје, Квартет, Галерија „Selekt“
Рим (Италија); Подгорица (Црна Гора), Аспекти на модерната уметност во Македонија, Palazzo “Ruspoli“; Centar savremene umetnosti Dvorac Petrović
Скопје, Медитеранскиот контекст на македонското сликарство и таписерија, Уметничка галерија
Битола, Слики од меѓународната и национална колекција од МСУ – Скопје, Галерија на Завод и музеј
1997 Љубљана, Загреб, 12 современи македонски уметници, Mestna galerija,
Muzej galeriski centar
1998 Скопjе, Арт егзодус ’98, Уметничка галерија Даут-пашин амам
2000 Скопjе, Донации – Аквизиции 1987 – 2000, Музеј на современате уметност
Љубљана, Месец на европската култура, Галерија „Крка“
Апатин (Србија), Слика – Простор, Kulturni centar „Apatin“
Лондон (Велика Британија), Милениумски експеримент, Милениумска купола
2001 Скопје, Преобразби, Музеј на современата уметност – Скопје
2002 Париз, Есенски салон, Espace Autevil
Скопје, Цртеж – избор од колекцијата на МСУ, Оддел за едукација Музеј на современата уметност – Скопје
2003 Скопје, Слика со песна, Ликовен салон на МАНУ
Париз, Дијалог, UNESCO
Скопје, Изложба од колекцијата на МСУ – Скопје, Музеј на современата уметност
2005 Скопје, Македонскиот цртеж од фон. на Национална галерија на
Македонија, НГМ Чифте амам
Битола, Можности на ситопечатот, НУ Завод и музеј
2008 Скопје, Изложба 2112, Музеј на современата уметност – Скопје (стрелци) (21 дек.)
2010/11 Скопје, Црвени утра, „Арт фактор“ и Културно-информативен центар
Скопје (дек./јан.)
2011 Скопје, Невидливиот пејзаж, Музеј на современата уметност – Скопје
Скопје, Фрагменти; македонска ликовна сцена 1991 – 2011, НУМСУ
Талин (Естонија), In City…In citie, Nokia Kontserdimaja, Tallinn
2014 Скопје, Музеј на современата уметност
2015 Скопје, Од колекциите на Скопје, Музеј на Град Скопје
Скопје, Климент и Наум и нивната духовна светлина, ДК Оп. Илинден
2016 Скопје, Нефигуративни тенденции во 60-тите, Музеј на современа уметност (колекцијата на МСУ)
Скопје, Скулптурално, Музеј на современата уметност – Скопје
Скопје, Да ѝ дадеме шанса на солидарноста (аук. изл. 06.09.) Музеј на современата уметност
2017/18 Скопје, Линеарен цртеж, Mузеј на современата уметност – Скопје
Скопје, Македонска разгледница (од колекцијата на МСУ Скопје), МСУ
2018 Скопје, Конекции во колекциите – италјанско-македонски паралели, Музеј на современата уметност Скопје
2019 Скопје, Современа скулптура – ДЛУМ Галерија МКЦ (април)
2021 Скопје, Голем формат II/Large format II, Музеј на современата уметност
2022 Скопје, Аквизиции – Донации 2017 – 2021, НУ Музеј на современата уметност – Скопје (02.IV)
Награди
1968 Скопје, Награда „Нерешки мајстори“ на Есенската изложба на ДЛУМ
1969 Скопје, Награда за сликарство на весникот „Млад борец“
1975 Скопје, Откупна награда за идејно решение на фонтана во Скопје
Издавачка активност
2002. Го печати насловот „Медиум целулоза – рачна изработка на хартија, видови целулоза од домашно поднебје и нивна паралела со веќе познатите целулозни суровини“, публикација од научно-истражувачката и креативно-ликовната област.
2003. Го печати насловот „Медиум целулоза – рачна изработка на хартија и други блиски области“, како универзитетска литература.

_______________________________________________________

 

Simon Shemov was born in december 1st 1941 in Kavadarci, the present Republic of Macedonia.

In 1963, he graduated at the Faculty of Fine Arts in Belgrade, Serbia. He obtained his masters degree in 1971/72 at the Slade School of Fine Arts, London University College in Great Britain. From 1970 until 1981, he taught painting and drawing at the Faculty of Architecture in Skopje, and since 1981, he taught painting, drawing, sculpture, handmade paper (cellulose medium) in the capacity of a lecturer, visiting and regular professor at the Faculty of Fine Arts (painting department) at the University of St. Cyril and Methodius Skopje. Between 1993 and 1995, he was the Dean of the Faculty. During the academic year 1991/92, he taught the course Experimental handmade paper at the University of North Carolina, Greensboro, as part of the Fullbright Scholar Programme.
Some of the artistic disciplines which he has mastered are: apart from drawing, painting and creating using handmade paper (cellulose medium), he also practices: graphics, mosaic, installation and artistic interventions.
He has given many individual lectures in the capacity of a guest lecturer at the following institutions: Art Institute Chicago; The Universities of: Boston, Iowa, Tempe, Santa Clara – USA, the Musashino University, Tokyo – Japan, as well as at the Faculty of Fine Arts in Veliko Trnovo – Bulgaria.
Between 1993 and 1998, he led the project titled “Types of cellulose fibres of plant based origin in Macedonia” on behalf of the Ministry of Education and Science of the Republic of Macedonia. Between 2000 and 2003, he worked as an author and coordinator for the UNESCO and Tempus programmes. The project titled “Cellulose Medium” within the Tempus programme was implemented in partnership with Germany (the Academy of Fine Arts Nuremberg) and Italy (The Scuola Internazionale di Grafica di Venezia).
He is the recipient of numerous national and international awards for his achievements in fine arts.

Independent exhibitions and interventions with colour:
1964 Rabotnicki Univerzitet, Skopje
1967 Kolarac People’s University, Belgrade, Serbia
Rabotnicki Univerzitet, Skopje
1968 Art Gallery, Skopje
1969 Rabotnicki Univerzitet, Strumica
Drama Theatre (together with D. Percinkov), Skopje
1972 New Line Gallery, Bradford, Great Britain
Yugoslavian Club, London, Great Britain
1973 New 57 Gallery, Edinburgh, Great Britain
Skopje (Petar Mazev studio), first happening in Macedonia (together with N. Fidanovski and D. Boven)
Mount Deshat, spatial interventions, together with N. Fidanovski
Skopje, interventions “Blossoming Boulevard” (together with N. Fidanovski)
1974 Skopje, interventions on the flyover – armatures of the unfinished shopping centre “Most”
1976 Museum of Contemporary Art, Skopje
Youth Centre (together with N. Fidanovski), Skopje
1978 City Museum, Kavadarci
1981 Cultural Information Centre, Skopje
1982 Museum of Contemporary Art, (in partnership with N. Fidanovski), Skopje
1983 Prilep (Varosh), Coloured interventions (together with N. Fidanovski)
1984 Butchers “Bace”, Skopje, intervention “In honour of Rembrandt”
Museum of Contemporary Art, Skopje, retrospective exhibition
Youth Centre, Skopje, New tendencies on the Macedonian fine art scene in the last decade
1985 Art Gallery “Skopje”, Skopje
Modern Gallery, Zrenjanin, Yugoslavia
Skopje (Vodno), intervention (spatial impact of colours)
Museum of Contemporary Art, Skopje, intervention “Stripes Colour Palette”
1986 Museum of Contemporary Art (in partnership with N. Fidanovski), Skopje
Cultural Centre (in partnership with N. Fidanovski), Bitola
Yugoslavian Cultural Centre, New York, USA
1990 Weatherspoon Art Museum, Greensboro, N. Carolina, USA
Museum of Contemporary Art, Skopje graphics (donated by S. Shemov to the Dental Clinic – Skopje)
1994 Open Studio of Tome Adzievski, Skopje
1995 Museum of Contemporary Art, Skopje (retrospective exhibition)
2000 Millennium Dome, London, Great Britain
Gallery “Aero”, Skopje
Building of studios, Faculty of Fine Arts, Skopje, “House of the Sun”
2001 Nuremberg, Germany
2002 Pordenone, Italy
2003 Art Gallery “Skopje” – Daut Pasin Amam, Skopje, “Holy Forest”
Art Gallery, Bitola (together with Boris Shemov)
2011 Exhibition space “AEG”, Nuremberg, Germany
Kavadarci, Stip, Prilep
2012 Skopje, National Gallery, Mala Stanica, Simon Shemov and Hans Herpich
2013 Matica Exclusive, Skopje
2023 National Gallery of Macedonia, Skopje, Daut Pasin Amam, “From Singularity to the Universe”
Group Exhibitions
Simon Shemov has taken part in more than 230 group exhibitions in almost all prominent art centres in the world, on all continents.
1966 Strumica, Strumica Art Colony
1967 Novi Sad, Macedonian Art of the youngest generation, Salon Tibine Mladih
Skopje, Contemporary Macedonian Painting – young generation, MoCA
Skopje, Aspects of drawings in Macedonia, MoCA
Belgrade (Serbia), III. Yugoslavian triennial
Skopje, Contemporary Macedonian Art – current trends
Struga, Poetry and Painting Salon
Sofia, IX. International Youth Festival
1968 Skopje, Our Past, Art Gallery
1969 Slovenj Gradec, Avant-garde art in Yugoslavia 1919-69, Art pavilion
Ferrara, Contemporary Macedonian Artists, Ex chiesa di S. Romano
Istanbul, Ankara (Turkey), Contemporary Macedonian Art, Resim ve heykel muzesi
Belgrade; Sarajevo; Zagreb, Contemporary Macedonian Art, Museum of Contemporary Art Skopje, 25 years of ASNOM
Strumica; Ohrid, Pieces from the Strumica Art Colony
1970 Skopje, My treasured art work, Art Gallery
Skopje, Paintings and sculptures from the MoCA collection, MoCA
Paris; Nimes; Chelles, Calais (France), 10 peintres Macedoniens, Museè des Beaux Arts de Nimes; Centre culturel de la ville de Chelles
Zagreb, Exhibition UFAY
Struga, Poetry as an inspiration
Strumica, Art Colony
1971 Skopje, Works by Macedonian Artists from the MoCA collection, MoCA (10)
1972 Iași, Piatra Neamț, Contemporary Macedonian Art, Central Exhibition pavilion
1973 Kazimierz (Poland), Pieces from the International Art Colony
1973/74 Skopje, 25 of UFAY– exhibition of the SFAM celebrating International Week of Art
1974 Vrnjacka Banja (Serbia), Contemporary Macedonian Painting
Kavadarci, Exhibition by fine artists from Kavadarci
Lublin (Poland), І International Art Colony
Kumanovo; Skopje, Sister Cities
1975 Sombor (Serbia), XV. Autumn of art (V. Triennial of Yugoslavian drawings)
Banja Luka (Bosnia Herzegovina), VII. Autumnal and І. International Salon of fine arts
1976 Zagreb (Croatia), Contemporary Macedonian Art Gallery “Forum”
1977 Athens, Contemporary Yugoslavian Art, Etniki pinakothiki, Alexander Soutzos museum
Skopje, Macedonian contemporary graphics, Youth Centre “25 May”
Zagreb, Contemporary Macedonian Fine Art, Gallery “Forum”
Zadar (Croatia), Blue Salon
1978 Banja Luka, Contemporary Macedonian Art from the cycle Contemporary Fine Art of SFRY, Cultural Centre
Tetovo, Contemporary Macedonian Fine Art (from the MoCA collection), Cultural Centre
Graz, 16. Contemporary Macedonian Art Neue Galerie am Landes musum Joanneum
Skopje, Contemporary Yugoslavia Graphics, CKI
Skopje, Drawings SFAM
1979 Skopje, 34th annual exhibition of SFAM (20.10. – 05.11.), MoCA
1980 Skopje, Purchase of art works from RSZK (1977 – 1979), MoCA
Skopje, Contemporary Macedonian graphics (from the MoCA collection), MoCA
Skopje, Contemporary Norwegian and Macedonian graphics from the MoCA – Skopje collection – CKI
Skopje, Donated pieces (1971 – 1980), MOCA
Belgrade, Contemporary Macedonian graphic artists, Gallery “Borba”
Skopje, 11. SFAM graphics, NUL “St. Clement of Ohrid”
1981 Zagreb, Contemporary graphics in Macedonia, Gallery “Forum”
Skopje, 7. USFAY’81, MOCA – Skopje, October/November
1982 Skopje, Contemporary Macedonian Art, MoCA
Skopje, Acquisitions III, Museum of Contemporary Art
1984 Skopje, New tendencies in Macedonian fine art in the last decade, “25 May”
Skopje, 40 years of Macedonian fine art creativity 1944 – 1984, MoCA
1985 Sarajevo, A reflection of the 80s, Collegium Artisticum
Skopje, Contemporary Macedonian Fine Art (from the MoCA collection, Museum of Contemporary Art
Skopje, Contemporary Macedonian Fine Art (from the MoCA collection), Skopje Fair
N. Belgrade, Karan & Students 1950/85, Gallery Cultural Centre “Student city”
1986 Skopje, Acquisitions V (1984 – 1985), MoCA
Skopje, Contemporary Yugoslavian Painting (from the MoCA collection – Skopje), Museum of Contemporary Art
Skopje, 6 Macedonian fine artists, MoCA
Skopje, Yugoslavian graphics 1950 – 1980, MoCA
Tashkent, Contemporary Skopje style graphics of Skopje, Sono za hudožnikov uzbekistana
Melbourne; Sydney (Australia) 15 contemporary Macedonian graphic artists
Skopje, Contemporary Macedonian artists (from the MoCA collection), MoCA
Belgrade, 6 Macedonian artists, Museum of Contemporary Art
Skopje, the 80s through the eyes of Macedonian Fine Art, Museum of Macedonia
1987 Skopje, Donated works 1983 – 1986, MoCA
Skopje, Geomtreicism and its types and forms in Macedonian fine art, Museum of Macedonia
Jiangxi, 15 contemporary Macedonian graphic artists, Artists’ Centre
Skopje, Art Colony, Hotel “Continental”; Youth Centre “25 May”
1988 Skopje, Artistic circle „25“, Youth Cente “25 May”
Bitola, 6 Triennial of Yugoslavian graphic arts, Gallery of Contemporary Yugoslavian Graphic Art
Skopje; Bitola; Stip; Acquisitions 7, MoCA; Art Gallery „M. Pijade“, Bedesten
Belgrade, 6th Triennial of Yugoslavian Fine Art of Belgrade, Belgrade Fair
Skopje, Macedonian Fine Art 1948 – 1988, Art Gallery
Skopje; Tetovo, Surrealism and its types and forms in the contemporary Macedonian fine art, Museum of Macedonia, Cultural Centre “Iljo Anteski Smok”
1989 Belgrade, Armenians for Yugoslavian artists, Centre of Soviet Culture
Sarajevo, Yugoslavian documents, Olympic Centre “Skenderija”, Sarajevo
Cologne, Modern Macedonian graphic art, Spanischen Baudes Kolner Rathauses
Belgrade, Contemporary Macedonian graphic art, Gallery ULUS (22)
1989/1990 Jaroměř; Olomouc; Prague, Contemporary Macedonian graphic art, Mestskem muzev; Kraljske vlastivedne muzeum; Pamatnik narodnino pisemnictvi
1990 Skopje, 15 contemporary Macedonian painters, Skopje fair
Skopje; Bitola; Kumanovo; Strumica; Stip, 21st exhibition of graphics of SFAM
NUL “St. Clement of Ohrid”, Art Gallery “M. Pijade”, Art Gallery; NI Institute and Museum – Stip
Kraljevo, Six Macedonian graphic artists, National Museum
Kumanovo, Contemporary Yugoslavian Drawings (from the MoCA collection – Skopje), Art Gallery
Skopje, Small size, Gallery “Glam”
1991 Skopje, Painting and tradition, Gallery “Harfa”
Skopje, Paintings – sculptures – graphics, Gallery “Anima”
Skopje, New permanent presentation, MoCA
1991/92 Sofia (Bulgaria), Contemporary experience from Macedonia, Paint. Gallery St. Cyril and Methodius
1992 Skopje, Winter Salon, Art Gallery
Skopje, 14 Macedonian artists in the 80s, MoCA
Plovdiv; Razlog (Bulgaria), Contemporary Macedonian graphic art, Art Gallery “Zlatko Bojadzie”, MKC
Kumanovo, Contemporary Macedonian painting and sculpture (from the MoCA collection – Skopje), Art Gallery
Tempe, Faculty of Fine Arts “St. Cyril and Methodius” – Skopje Art Gallery at the Arizona State University
Ankara (Turkey), 4th International Asian Biennial, General Directorate of Fine Arts
1994 Budapest (Hungary), Naturally, Ernst Muzeum
Skopje, Anthology of Macedonian Fine Art 1894 – 1994, MoCA
1995 Paris; Skopje, 12 contemporary Macedonian artists in Paris, Spadem Parvi; Art Gallery
Skopje, Studio B and its artists, MGS
1996 Skopje, Quartet, Gallery “Selekt”
Rome (Italy); Podgorica (Montenegro), Aspects of modern art in Macedonia, Palazzo “Ruspoli“; Contemporary Art Centre Dvorac Petrović
Skopje, Mediterranean context of Macedonian painting and tapestry, Art Gallery
Bitola, Paintings from the MoCA international and national collection – Skopje, Gallery of Institute and Museum
1997 Ljubljana, Zagreb, 12 contemporary Macedonian artists, Mestna Gallery,
Museum Gallery Centre
1998 Skopje, Art exodus’98, Art Gallery Daut Pasin Amam
2000 Skopje, Donations – Acquisitions 1987 – 2000, Museum of Contemporary Art
Ljubljana, European Culture Month, Gallery “Krka”
Apatin (Serbia), Painting – Space, Cultural Centre “Apatin”
London (Great Britain), Millennium experiment, Millennium Dome
2001 Skopje, Transformations, Museum of Contemporary Art – Skopje
2002 Paris, Autumn Salon, Espace Autevil
Skopje, Drawing – selection from the collection of MoCA, Department of education Museum of Contemporary Art – Skopje
2003 Skopje, Painting with a song, Art Salon of MASA
Paris, Dialogue, UNESCO
Skopje, Exhibition from the MoCA collection – Skopje, Museum of Contemporary Art
2005 Skopje, Macedonian drawings from the collection of the National Gallery of Macedonia, NGM Cifte Amam
Bitola, the potential of screen painting, NI Institute and Museum
2008 Skopje, Exhibition 2112, Museum of Contemporary Art – Skopje (Sagittarius) (21 December)
2010/11 Skopje, Red mornings, “Art factor” and Cultural Information Centre
Skopje (Dec/Jan)
2011 Skopje, The Invisible Landscape, Museum of Contemporary Art – Skopje
Skopje – Fragments; Macedonian fine art scene 1991 – 2011, NI MoCA
Tallinn (Estonia), In City…In citie, Nokia Kontserdimaja, Tallinn
2014 Skopje, Museum of Contemporary Art
2015 Skopje, From the collections of Skopje, Museum of the City of Skopje
Skopje, Clement and Naum and their spiritual light, Cultural Centre, Municipality of Ilinden
2016 Skopje, Non-figurative tendencies in the 60s, Museum of Contemporary Art (Collection of the MoCA)
Skopje, Sculptural, Museum of Contemporary Art – Skopje
Skopje, Let’s give solidarity another chance (auction exhibition 06.09.) Museum of Contemporary Art
2017/18 Skopje, Linear drawing, Museum of Contemporary Art – Skopje
Skopje, Macedonian postcard (from the MoCA collection Skopje), MoCA
2018 Skopje, Connections in the collections – Italian and Macedonian parallels, Museum of Contemporary Art Skopje
2019 Skopje, Contemporary sculpture – SFAM Gallery YCC (April)
2021 Skopje, Large format II, Museum of Contemporary Art Skopje
2022 Skopje, Acquisitions – Donations 2017 – 2021, Ni Museum of Contemporary Art Skopje (02.IV)
Awards
1968 Skopje, “Nereski majstori” Award at the Autumnal exhibition of SFAM
1969 Skopje, Award for painting, awarded by the newspaper “Mlad Borec”
1975 Skopje, Purchase award for the conceptual design of fountain in Skopje
Publishing activity
2002. He published the work “Cellulose medium – handmade paper, types of local cellulose and their comparison with the already established cellulose raw materials”, a publication of scientific, research, creative and artistic nature.
2003. He published the work “Cellulose medium – handmade paper and other similar fields”, as scholarly literature.

You May Also Like