Весна Ацевска е добитник на наградата „Ацо Шопов“

Весна Ацевска за стихозбирката „Будност. Лотос“ ја доби наградата „Ацо Шопов“ за најдобра книга поезија објавена во минатата година.

Жирито за доделување на наградата „Ацо Шопов“, во состав Гордана Михаилова-Бошнакоска – претседател и Али Алу и Бранко Цветкоски – членови, ја издвои книгата на Ацеска во издание на „Дијалог“ во конкуренција од 17 пристигнати поетски книги од 16 автори. Освен наградената, во потесен избор биле уште четири книги поезија – на Ефтим Kлетников, Иван Џепаровски, Василе Димески и Јовица Тасевски Етернијан.

Наградата „Ацо Шопов“ заедно со „Стале Попов“  за Лидија Димковска, како и наградите за критика и за литература за деца, кои минатата недела ги добија Иван Ивановски и Панде Манојлов, ќе им бидат врачени на лауреатите на 13 февруари, денот на формирањето на Друштвото на писателите на Македонија, во просториите на писателската асоцијација.

You May Also Like