На денешен ден: Во Солун е основана македонската револуционерна организација

На 23 октомври 1893 година во Солун била основана Македонската Револуционерна Организација (МРО), со цел за извојување автономија на Македонија преку револуционерна борба. Врвна

Read more

На денешен ден: Роден е Гоце Делчев

На денешен ден (4 февруари 1872) се родил Гоце Делчев еден од најголемите македонски дејци и револуционери, борец за независна и самостојна Македонија… Денес,

Read more

Убиството на Тодор Александров

На 31 август 1924 година во месноста “Лопово”, над с. Сугарево во Пирин Планина, е убиен членот на Централниот комитет на Внатрешната Македонска Револуционерна

Read more