Гоце Делчев – 120 години подоцна

Денес (4 мај 2023 година), навршуваат 120 години од смртта на великанот на македонска револуционерна борба, еден од идеолозите на Македонците за сопствена културна

Read more

На денешен ден: Почина Васка Илиева

Васка Илиева (21 декември 1923 во Скопје – 4 мај 2001 во Скопје) — македонска пејачка, доајен на македонската народна песна и една од

Read more

На денешен ден: Загина Гоце Делчев

На денешен ден (4ти мај) загина Ѓорѓи Николов Делчев, попознат како Гоце Делчев (Кукуш, 4 февруари 1872 – Баница, 4 мај 1903) — македонски

Read more