Познати добитниците на најдобрите фотографии со мотиви од Скопје

На третиот по ред КОНКУРС за избор на најдобра фотографија со мотиви од Скопје што на 15.01.2014 година го распиша Градот Скопје, пристигнаа вкупно 53 пријави, а четиричлената комисија од Град Скопје, по долготрајно и студиозно разгледување на пристигнатите фотографии избра три кои во целост ги задоволуваа критериумите назначени во конкурсот.

Stitched Panorama

Пристигнатите фотографии содржеа најразлични мотиви од секојдневието и животот во нашиот град, но повеќето од нив отсликуваа моменти од централното градско подрачје и тоа: Старата скопска чаршија, плоштадот „Македонија“ и градбите од проектот „Скопје 2014“ коишто се најживописни за фотографирање и се во фокусот на авторите на фотографии кои аплицираа на Конкурсот.

Комисијата одлучи да ги награди трите најдобри фотографии на авторите:

1. Зоран Ефремов- 50 000 ден

2. Ламбро Патче- 40 000 ден

3. Зоран Ефремов- 30 000 ден

Според пропозициите, мотивите на фотографиите требаше да се од Скопје, да се достават фотографии со различни мотиви од главниот град, по избор на доставувачот на фотографиите. По желба на доставувачот, можеше да се доставуваат и дневни и ноќни фотографии. Фотографиите не требаше да бидат постари од 5 години. На Конкурсот можеше да учествуваат професионалци и аматери, односно сите оние кои го сакаат фотографирањето да учествуваат со фотографии од своите приватни колекции. Пристигнатите фотографии се разгледуваа под шифра, за да се овозможи објективност при оценувањето. Се оценуваа фотографии снимени во било која од општините кои се на територијата на градот Скопје. Комисијата оценуваше фотографии снимени во било кој временски период на едно деноноќие и фотографии снимени во било која сезона од годината.

Град Скопје го задржува правото за свои интерни потреби да ги користи наградените фотографии во некомерцијални цели.

SONY DSC

Stitched Panorama

You May Also Like