Песни од Михаел Кругер на македонски јазик

Културната установа „Блесок“ во своjата едициjа „Морфеj“ неодамна jа обjави книгата “После природата” (избрани песни) на Михаел Кругер.

Книгата од германски jа преведе Елизабета Линднер, a е обjавена со поддршка на Министерството за култура на Република Македониjа и Гете Институт.

—————————————————————

Михаел Кругер е роден 1943. Во Витгендорф, Саксонија, живее и работи како издавач, уредник на списание за литература и писател во Минхен. За своето дело има добиено бројни признанија, меѓу друго и наградите Петер Хухел, Ернст Мајстер за лирика, а 2010 година и престижната награда за литература Јозеф Брајтбах.

Дела: 2003, „Непосредно пред бурата“ , поезија; 2005, „Торинци“, роман; 2007, „Под отворено небо“, поезија; 2010, „На чисто“, поезија.

You May Also Like