Ново спомен обележје во Автокоманда

Во паркот во Автокоманда, беше откриено спомен обележје на прогонуваните, судените, затвораните, убиените и упокоените за самобитноста на македонскиот народ и неговата државност од 1940-1991 година.

spomen_obelezje_avtokomanda

„Овој паметник ќе одбележи еден дел од историјата на Република Македонија кога за идејата за самостојна, независна Македонија многу граѓани од тогашниот комунистички режим биле затворани, прогонувани, некои убиени, а на некои им ги конфискувале имотите. Ние имаме обврска дел од таа историја да ја негуваме и да ја оставиме во наследство на идните генерации“, истакна градоначалникот Трајковски.

Семејствата на прогонуваните, судените, затвораните, убиените и упокоените за самобитноста на македонскиот народ и неговата државност од 1944 0- 1991 година отсега ќе можат пред овој паметник да изразат почит кон своите најблиски. Ова спомен обележје е трето изградено во Р. Македонија, но нема да биде и последно. Во следниот период вакви спомен обележја ќе се изградат и во другите градови во Македонија, рече претседателот на здружението на граѓани политички прогонувани, Никола Андоновски

You May Also Like