“Звукот на коските што се кршат” на програмата на МОТ

Започна  овогодинешниот триесет и шестиот по ред Млад Отворен Театар (МОТ) , со претставата “Звукот на коските што се кршат ” во изведба на назависниот театар Theatra .

Вечерва на штиците на единствениот независен театар Theatra беше одиграна  нивната втора претстава “Звукот на коските што се кражшат” , во режија на Билјана Радиноска, а продукција Марија Зафирова, а по текст на Сузан Лебо.

Главните улоги ги имаат Еликија и Џозеф ,  две деца кои се наоѓаат во болница за деца  во централна Африка, нараторот е една од тамошните сестри која го пронашла дневникот ( една стара тенка тетратка) на Еликија. Таа тетратка тежи повеќе од колку што можете да замислите, тешките маки на едно 15 годишно девојче, кое е принудено да живее живот на бунтовник, убиец, уште од своја десет годишна возраст. Двата  света , едниот на доброто, другиот на злото, на едно место претсваени преку овие две деца.

Еликија ја игра Наташа Петровиќ, Џозеф е актерот Бојан Кирковски, а медицинската сестра е Стефанија Зисовска. За костимографијата  се погрижи Ивана Кнез, музиката е дело на Оливер Јосифовски и Вера Милошевска од Љубојна, додека за преводот од оригиналниот текст се заслужни Горјан Милошевски и Марија Зафирова.

По Мизантроп , Theatra  и овојпат приредија  оригиналност во организацијата , на влезот на секој од  посетителите им врзуваа на рацете завои  и на секој стол имаше по една мала тенка тетратка.

Не дозволувајте да ви прераскажуваат  веќе втората изведба на претставата  ќе се одигра на 28 септември со почеток од 21:00 часот, по цена од 200 денари. Резервирањето се врши на официјалниот веб сајт на Theatra .

Александра Овчарска

You May Also Like