Македонија на саем за туризмот во Гетеборг

Од 21-24 март, Република Македонија ја претстави својата атрактивна туристичка понуда и потенцијал на саемот за туризам во Гетеборг, Шведска.

Во организација на Агенцијата за поддршка и промоција на туризмот, Амбасадата на Република Македонија во Шведска и Инвест Македонија, после долго време Шведските љубители на патувањата и Шведските тур оператори повторно добија можност да ја видат убавината која Македонија ја поседува.

На огромен штанд, туристичката понуда и капацитети ги презентираа Македонските инкаминг тур оператори Mac Sun Travel и Visit Macedonia, а присутни беа и туристичките агенции Simonium и Fibula Travel и хотелската асоцијација HOTAM.

Повеќе од задоволен сум како течеше саемот. Беа направени состаноци кои ветуваат многу со едни од најголемите и најпознати тур оператори во Шведска како Scandjet, Appolo, Focus Travel и The Travel Collection. Огромениот интерес за Македонската кујна е она што ме остави без текст, додека интересот за Спа туризмот заедно со Здравствениот и Ловниот туризам се веднаш зад него. Швеѓани се многу љубопитен народ, отворен за нови предизвици и авантури’’ – рече Никола Костадинов, претставник од Агенцијата за поддршка и промоција на туризмот.

Амбасадорот на Република Македонија во Шведска, г-дин Кире Илиовски изјави дека саемот во Гетеборг на кој после долг временски период Македонија се претстави со брендиран штанд, ќе го зголеми интересот на светските туристи за Македонија, и додаде дека: “Воспоставувањето на директна авио линија на релација Скопје – Стокхолм со Wizz Air и зголемувањето на субвенциите од 25 евра на 65 евра за тур оператори од Скандинавските земји ќе придонесе во наредниот период Македонија да биде на туристичката мапа на Скандинавските тур оператори.

Ова е 12-от по ред саем за туризам на кој Република Македонија ја претстави својата туристичка понуда.

You May Also Like