На денешен ден: Починал Симон Дракул

На денешен ден (10 јануари 1999 година) во Скопје умрел Симон Дракул, македонски писател, литературен преведувач, публицист, филмски сценарист и историограф.

Mеѓу најзначајните негови дела се романот „Белата долина“, театрологијата „Или смрт“, монодрамата „Апостол војвода“ и други дела.

Роден бил во селото Лазарополе, Гостиварско, на 28 декември 1930 година.

You May Also Like