На денешен ден: Почина Ѓорѓи Абаџиев

Не денешен ден , 2 август 1963 година, во Скопје умрел Ѓорѓи Абаџиев, македонски писател, историограф, публицист и сценарист.

Работел во Институтот за национална историја во Скопје и бил негов директор. Член на Друштвото на писателите на Македонија од 1949 година.

За својата литературна работа добил повеќе награди и признанија. Добитник е на наградите за проза на НР Македонија и „11 Октомври“.

Сценариото за филмот „Мис Стон“ (1958) е неговиот прв чекор во филмската уметност.

Негови најпознати дела се „Изгрев“, „Епопејата на Ножот„“, „Последната средба“, „Арамиско гнездо“, „Пустина“ и други.

Роден бил во Дојран, на 7 октомври 1910 година.

You May Also Like