„Травијата“ во МОБ

В сабота (15 декември, 2012) на сцената на Mакедoнската опера и балет во 20:00 часот ќе биде изведена една од најпознатите опери на сите времињња „Травијата“.

„Травијата“  е опера во три чина од Џузепе Верди. Либрето е напишано од Франческо Мариа Пјаве. Приказната се базира на новелата „Дамата со камелии“ од Александар Дима. Првата изведба е во Венеција, 6 март 1853 година во Театро ла Фениче.

Диригент: Бисера Чадловска
Режисер: Нина Најденова (Бугарија)
Сценограф: Борис Стојнов (Бугарија)
Костимограф: Цветанка Стојнова (Бугарија)
Кореограф: Борјана Сечанова (Бугарија)
Асс.режисер: Трајко Јордановски
Концерт Мајстор: Климент Тодоровски

НАСТАПУВААТ:
Виолета Валери: Благица Поп Томова
Алфред Жермон: Ѓорѓи Цуцковски
Жорж Жермон: Нико Исаков (Бугарија)
Флора: Марика Поповиќ
Анина: Катерина Стојановска
Барон Дуфол: Ернес Ибраимовски
Маркиз Обињи: Драган Ампов
Гастон: Зоран Даскаловски
Д-р Гренвил: Славчо Димовски
Јозеф: Игор Гиновски
Настапува хорот, балетскиот ансамбл и оркестарот на МОБ

You May Also Like