Почина познатиот францускиот шансониер Шарл Азнавур

Легендарниот француски шансониер Шарл Азнавур почина на 94-годишна возраст.

Во текот на неговата 70-годишна кариера сними над 1.200 песни на осум јазици, а беа продадени повеќе од 100 милиони копии од неговите албуми.

Азнавур многумина го нарекуваа „францускиот Синатра”, а во неговата кариера оствари и над 60 филмски улоги.

Тој е роден во Париз во ерменско семејство како Шахнур Вахинаг Азнавуријан и беше познат по острите политички позиции по прашањето за ерменскиот геноцид.

Азнавур беше активен на сцената се до последните денови од својот живот и годинава требаше да одржи повеќе концерти.

You May Also Like