На денешен ден: Роден е Бенвенуто Челини

На денешен ден, 3 ноември 1500 година во Фиренца е роден Бенвенуто Челини, италијански вајар и златар.

Својот бурен живот го опишува во автобиографијата која е значајна за културната историја на ренесансата.

Главни дела: „Персеј со глава на медуза“, „Козимо Медичи“, „Трактат за златарството“, „Трактат за вајарството“ и други дела.

Умре во Фиренца, на 14 февруари 1574 година.

Benvenuto Cellini, orfévre, médailleur, sculpteur: recherches sur sa vie, sur son œuvre et sur les pièces qui lui sont attribuées by Plon, Eugène (Text by); Paul Le Rat (Etchings by)

You May Also Like