Свети Климент Охридски – Чудотворец

Денес Македонската православна црква го празнува споменот на својот патрон Свети Климент Охридски – Чудотворец, најпознатиот меѓу повеќето ученици на Светите браќа Кирил и

Read more

Преподобен Спиридон Чудотворец – Лекар и заштитник на крупниот добиток

Обичаи и верувања. На Никејскиот собор св. Спиридон направил чудо, кога за да ги демантира еретиците стиснал ќерамида во раката при што од горната

Read more