Свети Климент Охридски – Чудотворец

Денес Македонската православна црква го празнува споменот на својот патрон Свети Климент Охридски – Чудотворец, најпознатиот меѓу повеќето ученици на Светите браќа Кирил и

Read more

Свети Гаврил Лесновски – Светецот од Осечко поле

Свети Гаврил Лесновски живеел кон крајот на XI и почетокот на XII век. Потекнувал од Осечко Поле. Неговите родители биле богати но долго време

Read more

Преподобен Спиридон Чудотворец – Лекар и заштитник на крупниот добиток

Обичаи и верувања. На Никејскиот собор св. Спиридон направил чудо, кога за да ги демантира еретиците стиснал ќерамида во раката при што од горната

Read more