Објавување на добитниците на наградата за најдобар млад преведувач „Вавилон“

По повод Европскиот ден на јазиците 2018 година, денеска во Скопје ќе бидат објавени победниците на петтата Награда за најдобар млад преведувач „Вавилон“. Настанот

Read more

Вавилонските висечки градини – Светско чудо на Стариот век

Името на градот Вавилон потекнува од зборовитеBaby Lion, Bab-ilim или Babil, што значи “Божја Порта – Портата на Господ.” Кога Халдејците ја покориле Асирија,

Read more