„Водици во Прилеп“ најмаска на карневалот „Прочка“

Групната маска „Водици во Прилеп“ на прилепското здружение „Прочкари“ е избрана за најдобра маска на денешниот карневал „Прочка 2019“ на кој учествуваа околу 600

Read more

Прочка е празник за проштевање и очистување од гревовите

Прочка е голем празник за македонскиот народ и со него се поврзани голем број обичаи и верувања. Очигледно е дека проштевањето е обичај востановен

Read more