На денешен ден: Роден е Никола Вапцаров

Никола Јонков Вапцаров (7 декември 1909 – 23 јули 1942) — македонски писател со бугарско граѓанство, комунист, роден во Банско, Пиринска Македонија (денес Бугарија).

Read more

На денешен ден: Умре Никола Јонков Вапцаров

На денешен ден, 23 јули 1942 убиен е македонскиот преродбеник и револуционер, Никола Јонков Вапцаров. Во Софија, бугарските фашисти ги стрелале Никола Јонков Вапцаров,

Read more