Почина Нобеловецот Габриел Гарсија Маркес

Гигантот на светската книжевност, добитникот на Нобеловата награда за литература – Габриел Гарсија Маркес почина во Мексико на возраст на 87 години.

Gabriel_garsia _Marquez

Колумбискиот автор се опоравуваше во својот дом во Мексико Сити од 8 април, откако беше хоспитализиран девет дена поради инфекција во белите дробови и уринарниот тракт.

Гарсија Маркес се смета за еден од најголемите автори на во светската историјата на литература а најдобро познат по неговото ремек-дело на магичен реализам, Сто години самотија.

Романот од 1967 година е продадено повеќе од 30 милиони копии и тој беше награден со Нобелова награда за литература во 1982 година.

Гарсија Маркес беше болен и имаше неколку јавни настапи неодамна.

Нобеловецот, познат како ” Габо “, е роден во северниот колумбиски град на Аракатака, што беше инспирација за измислениот град Макондо, во романот од 1967 година ” Сто години самотија “.

Тој ја доби Нобеловата награда за литература во 1982 година “за неговите романи и раскази , во која фантастичното и реалното се комбинираат во богато компониран свет на имагинацијата, како одраз на животот и конфликтите на еден континент “, според образложението објавено на веб-страницата на Нобеловата награда.

Огромен број на делата на Гарсија Маркес беа славени, меѓу кои “Есента на патријархот” (1975), “Хроника на една најавена смрт” (1981) и “Генералот во својот лавиринт” (1990). Тој се смета како најпопуларен автор на шпански јазик во светот.

Извор: Нова Тв

You May Also Like