Жан-Патрик Конрад добитник на наградата “Гоцева мисла” за 2019

Во пресрет на роденденот на Гоце Делчев, 4 февруари, годинашната меѓународна награда “Гоцева мисла” му се доделува на Жан-Патрик Конрад, претседател на Европската академија на науките, уметностите и книжевностите со седиште во Париз (Франција).

Наградата ја доделува Фондацијата за културна и научна афирмација и презентација “Македонија презент”.

Досегашни добитници на наградата “Гоцева мисла” се: Златко Крамариќ (Хрватска), Олга Панкина (Русија-Македонија), Даниела Костадиновиќ (Србија), Тања Попова (Бугарија), Звонко Танески (Македонија-Словачка), Волф Ошлис (Германија), Горан Калоѓера (Хрватска), Сабахудин Хаџиалиќ (Босна и Херцеговина), Лилјана Јанаќковиќ (Србија), Ресул Шабани (Македонија), Суат Енѓулу (Турција), Елка Наголова (Бугарија) и Ристо Василевски (Македонија – Србија).

Наградата се доделува во чест на роденденот на Гоце Делчев и неговата знаменита мисла “Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите”.

Доделувањето на наградата е во рамките на традиционалната меѓународна манифестација “Фестивал на чајот и читањето”, од 15 јануари до 15 февруари 2019 година.

You May Also Like