Во Македонската Филхармонија концерт на Марсел Калифе од Либан

Овој четврток (3 февруари 2022) во 20 часот Оркестарот на Македонската Филхармонија ќе го одржи концертот „Звукот на ориентот“ на кој ќе настапи исклучителниот мајстор на уд, композитор и воклист Марсел Калифе од Либан. На програмата се авторски дела на Калифе, а концертот ќе го води маестро Лубнан Балбаки од Либан. Ќе настапи и хорот „ПроАрс“.

Марсел Калифе студирал уд (арапска лаута) на Националниот конзерваториум за музика во Бејрут. Придружуван од неговиот музички ансамбл, настапувал во: арапските земји, Европа, САД, Канада, Јужна Америка, Австралија и Јапонија. Автор е на повеќе вокално-инструментални композиции, а неговиот дует за уд и контрабас бил награден од престижната „Charles Cros Academy“ во Франција во 2017 година. Во 2005 година Калифе е назначен за Уметник за мирот на УНЕСКО за неговите уметнички достигнувања и хуманитарен придонес. Во 2008 година Калифе го основа Катарскиот филхармониски оркестар каде што работи како музички директор и резиденцијален композитор.

Лубнан Балбаки е роден во 1981 година во Бејрут и е најмладиот редовен диригент во Либанскиот филхармониски оркестар. Диригирал со: Катарскиот филхармониски оркестар, Националниот радиооркестар на Букурешт, Филхармонискиот оркестар на Мексико Сити, Државниот симфониски оркестар на Истанбул и многу други.

You May Also Like