Нешта кои не треба да ги правите на Петок 13

Многумина веруваат дека бројот 13 носи несреќа уште од библиските времиња. За Јуда, кој го предаде Исус Христос, тој тврдеше дека е 13-тиот гостин на последната вечер, па дури и денес се верува дека не е добро да се биде тринаесетти гостин на масата.

Колку број 13 се смета за „баксузен“ говори и фактот што многу светски аеродроми немаат писти, излети, ниту седишта на авионот под тој број, па ако сте суеверни овие неколку работи би требало да не ги правите денес.

Стравот од петок 13ти е толку голем, што добил и свое име. Параскевидекатриафобија е назив за чувството на непријатност кое е поврзано со овој ден.

Денес е Петок 13-ти ден кој се смета за баксузен, ова не смеете да го правите:

Внимавајте да не истурите сол, не поминувајте под скали, ако кажете нешто лошо чукнете во дрво.

Се смета дека денес не треба да допрете буба-мара, и не треба да го прекрстувате приборот за јадење.

извор: курир.мк

You May Also Like