На денешен ден: Роден е Манол Пандевски

На денешен ден (3 септември) 1925 година во селото Габрово, Струмичко, е роден Манол Пандевски, македонски историчар и академик.

Во 1987 година објавен му е избор од неговата научна активност во пет тома под наслов „Македонско ослободително дело во 19. и 20. век“.

Умре во Скопје, на 21 мај 1998 година.

You May Also Like