Телото најмногу старее на 34, 60 и 78 години

Во однос на биолошкото стареење, се чини дека нашето тело најмногу се менува во текот на три животни периоди: на 34, на 60 и на 78 години. Со други зборови, истражувањата покажале дека стареењето не е долг, континуиран процес што се одвива со иста брзина во текот на целиот живот, покажуваат новите истражувања.

Наодите може да ни помогнат да разбереме како нашите тела почнуваат да откажуваат како што стареат и како би можеле подобро да се решат специфични болести поврзани со возраста – вклучувајќи и Алцхајмерова или кардиоваскуларна болест.

Истото истражување постави нов начин за веродостојно предвидување на возраста на луѓето користејќи ги нивоата на протеини во нивната крв.

Со подетална анализа на стареењето на плазма протеомот ги идентификувавме бранови на промени за време на животниот век на човекот. Спомнатите промени се резултат на движењето на големи количини протеини во различни модели, кулминирајќи со појава на три бранови на стареење, пишуваат истражувачите во објавениот труд.

Стручњаците анализирале податоци за крвната плазма на 4.263 лица на возраст од 18 до 95 години, набљудувајќи ги нивоата на околу 3.000 различни протеини што се движат низ овие биолошки системи и дејствувајќи како слика од она што се случува во телото: пронајдено е дека 1.379 варирале со текот на годините.

Додека овие нивоа на протеини често остануваат релативно константни, истражувачите откриле дека се случиле големи промени во читањето на протеините на 34-годишна возраст, 60-годишна возраст и 78-годишна возраст.

Зошто ова се случува и како, сè уште не е јасно; но, ако протеините можат да се следат назад до нивниот извор, тоа може да му овозможи на лекарот, на пример, да ве предупреди дека црниот дроб старее побрзо од просекот.Стручњаците сметаат дека ова истражување ја нагласува врската помеѓу стареењето и состојбата на крвта, што е забележано во претходните истражувања.

– Одамна знаевме дека нивото на одредени протеини во крвта може да откријат информации за здравствената состојба на човекот. На пример, нивото на липопротеини може многу да открие за кардиоваскуларниот систем на пациентот – велат невролозите.

Но, не е познато дека толку различни нивоа на протеини, околу една третина од сите што ги проучувавме, значително се менуваат со напредувањето на староста, додалe тие.

Извор: Курир

You May Also Like