Почина шведско-американскиот скулптор Клес Олденбург

Влијателниот скулптор Клес Олденбург, чии огромни дела од секојдневни предмети воодушевуваат милиони луѓе ширум светот, почина вчера во својот дом во Њујорк на 93-годишна возраст. Галеријата „Пејс“, која го претставуваше уметникот, соопшти дека настрадал од последици од неодамнешниот пад.

Клес, инаку, е опишан како „еден од најрадикалните уметници на 20. век, во развојот на поп-артот“.

Cupid’s Span is an outdoor sculpture by married artists Claes Oldenburg and Coosje van Bruggen (foreground) with the San Francisco Bay Bridge in the background in San Francisco, California, USA, 17 November 2018, as the California wildfires smoke brings the world’s worst air quality to Northern California. According to Purple Air, an air quality monitoring network, the smoke in California is even worse than smoggy cities in India and China. EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Олденбург е роден во Шведска, а во САД се преселил во 50-тите. Познат е по своите уникатни дела коишто прикажуваат современи предмети, како – предимензионирани штипки за алишта, безбол-палки, лак со стрела, хамбургери, електрични приклучоци или џиновски велосипедски тркала „закопани“ в земја.

Неговите скулптури ги красат јавните места во САД и ширум светот.

You May Also Like