Кои се најпопуларните спортови во светот?

Спортовите, тактичките игри што ги создадовме и со кои се занимаваме со векови, се една од главните движечки сили на она што го прави луѓе.

(the18.com) Без разлика дали станува збор за совршена спирала фрлена јарди (55 метри) или шут во аголот на мрежата, секој спорт го обезбедува истиот тобоган на емоции, истата сплотеност на толпата навивачи и истиот наплив на адреналин што доаѓа врвното чувство на конкуренција.

Овие форми на рекреација се разликуваат од другите игри, бидејќи бараат физичка вештина, стратегија и способност што се базира на талент, но секогаш треба да се надградува и напорно тренира. Овие форми се фудбалот, американскиот фудбал, бејзболот, кошарката, тенисот, голфот, пливањето и многу други.

Иако тие се разликуваат едни од други на безброј начини, секој од нив се игра со истата посветеност, интензитет и страст од страна на спортистите. Тие стануваат дел од спортистот како човек и играат улога во нивниот живот  и тоа не понекогаш, туку цело време.

Спорт играат мажи и жени, момчиња и девојчиња, од сите бои, раси, религии, етнички групи и култури без никакво ограничување освен она кој колку е брз, силен, вешт… Спортот е нешто што го споделуваме на глобално ниво, а не поединечно, и тој на крајот на обединува сите.

Следува листа на 10-те најпопуларни спортови во светот, според големината на нивната публика, односно според проценети навивачи пресметани од страна на WorldAtlas.

10. Голф

Претпоставен број навивачи: 450 милиони

Примарна сфера на влијание: Западна Европа, Источна Азија, Северна Америка

9. Рагби

Претпоставен број навивачи: 475 милиони

Примарна сфера на влијание: Велика Британија, Комонвелт

8. Бејзбол

Претпоставен број навивачи: 500 милиони

Примарна сфера на влијание: САД, Карибите, Јапонија

7. Кошарка

Претпоставен број навивачи: 825 милиони

Примарна сфера на влијание: Глобално

6. Пинг-понг

Претпоставен број навивачи: 875 милиони

Примарна сфера на влијание: Глобално

5. Одбојка

Претпоставен број навивачи: 900 милиони

Примарна сфера на влијание: Западна Европа, Северна Америка

4. Тенис

Претпоставен број навивачи: една милијарда

Примарна сфера на влијание: Глобално

3. Хокеј на трева

Претпоставен број навивачи: две милијарди

Примарна сфера на влијание: Европа, Африка, Азија, Австралија

2. Крикет

Претпоставен број навивачи: 2,5 милијарди

Примарна сфера на влијание: Велика Британија, Комонвелт

1. Фудбал

Претпоставен број навивачи: четири милијарди

Примарна сфера на влијание: Глобална

You May Also Like