„Шекспир Фестивал“ за прв пат во Битола

„Шекспир Фестивал“ што го подготвува НУ Народен театар Битола, е под покровителство на Министерството за култура и Општина Битола, и е во рамките на Бит Фест.

dom-na-kultura-bitola

Репертоарот за престојниот “Шекспир Фестивал” е следниот:

19.7. 2013 година (петок)

Центар за култура, 20 часот

„РОМЕО И ЈУЛИЈА“

Дејан Пројковски

Вера Комисаржевскаја, Ст. Петербург – Русија и НУ Народен театар Битола –
Македонија

 

20.7.2013 година (сабота)

Хераклеја, 21 часот

„ХЕНРИ VI“, ПРВ ДЕЛ

Никита Миливојевиќ

Национален театар Белград – Србија

 

21.7. 2013 година (недела)

Народен театар Битола – Мала сцена, 20 часот

„КРАЛОТ ЛИР“ – адаптација на Нина Салинен и Катја Крон

Нина Салинен – Финска

 

22.7. 2013 година (понеделник)

Народен театар Битола – Нова сцена , 10 часот

ОТОА работилница – Џиа Фoракис, Њујорк – САД

Студенти од Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА – Париз, Скопје, Њујорк

 

22.7. 2013 година (понеделник)

Центар за култура Битола , 14 часот

Панел-дискусија

„ШЕКСПИР ДЕНЕС“

Средба со новинари

Том Брд – генерален директор на театарот „Глоуб“, Лондон – Велика Британија

Рандал Мартин – професор на Универзитетот „Њу Брансвик“ – Канада

Рената Сотириади и Вјасчеслав Тресченко – театар „Таганка“, Москва – Русија

Џон Блондел – професор и директор на театарот „Лит Мун“, Санта Барбара – САД

 

23.7. 2013 година (четврток)

Народен театар Битола – Мала сцена , 20 часот

„ХЕНРИ VI“, ВТОР ДЕЛ

Адонис Филипи

Национален театар Тирана – Албанија

 

24.7. 2013 година (среда)

Народен театар Битола – Нова сцена , 20 часот

„БУРА“

Џон Блондел

Театар „Лит Мун“, Санта Барбара, Калифорнија – САД

 

25.7. 2013 година (петок)

Хераклеја, 21 часот

„РИЧАРД III“ – Ванг Ксиаојинг

Национален театар, Пекинг – Кина

You May Also Like