Четиринаесеттиот број на е-списанието „Македонска Ризница“

Почитувани читатели, Пред нас е месецот во кој што ќе ја одбележиме 22-годишнината од независноста на Република Македонија. Тоа е вовед во независностa и културната еманципација на македонскиот народ, како и вовед во една нова историја која заеднички, секојдневно ја градиме…

makedonska riznica broj 14

…Речено е декa „Племето наше е пиреј, и не го ништи ни една војска. Ама ти колку сакаш кошкај ја, куби ја, таа пак не умира. Само малку да се допре до земја и пак ќе се фати, ќе оживи …“ *

Затоа со огромна чест и задоволство Ви го претставувам четиринаесеттиот број на е-списанието „Македонска Ризница“, преку кое уште еднаш се докажа вечноста, истрајноста и борбеноста на народот. Затоа што народ без своја историја е народ без душа. А без душа не би постоеле.

Празникот 8-ми Септември нека даде поттик на секој од нас, за продолжување на битката за духовно богатство. Се надевам дека секоја страница од оваа ризница ќе побуди една поголема љубов и почит кон ова парче земја на сите Македонци ширум светот. Како што постои едно сонце денот што го осветлува, така постои и една татковина срцата што ги угрејува.

Милица Пашовска

*Цитат од романот “Пиреј” на Петре.М.Андреевски

You May Also Like