Рускиот камерен оркестар „Ермитраж“ на Охридско лето

Вечер (сабота, 10 август) во 21:00 часот во црквата Света Софија во Охрид концерт ќе одржи камерниот оркестар „Ермитраж“ од Русија.

ermitraz_ohridsko_leto

Солисти на вечерта се: Александар Гиндин – пијано, Илја Норштејн – виолина, Андреј Бурков – виола, Ана Устјужанина – виолончело.

На програмата се: Корели, Вивалди, К. Ф. Е. Бах, Хајдн, Бах

Ансамблот на солисти „Ермитаж“ го сочинуваат млади талентирани музичари кои во 2000 г. се обединиле околу познатиот обоист Алексеј Уткин. Во 2012 г. уметнички директор на ансамблот станува истакнатиот пијанист, „Заслужен уметник на Русија“ Александар Гиндин. Успехот на „Ермитаж“ може да се објасни со младоста на изведувачите, високото ниво на нивното мајсторство и одбраниот репертоар. Секој од учесниците има сопствена богата уметничка кариера, учествувајќи на меѓународните натпревари и фестивали и остварувајќи солистички концерти во Русија и надвор. Во репертоарот на „Ермитаж“ се делата на композиторите од различни епохи: Бах, Хендл, Телеман, Моцарт, Шостакович, Прокофјев, Пјацола. Исто така, ансамблот изведува музика создадена специјално за неговите концерти, која е на границите на музичките стилови, комбинирајќи ги џезот, фејт и етно правците. „Ермитаж“ изведува и литературно-музички перформанси со делата од А.С. Пушкин, Н.В. Гогољ, Ф.И. Тјутчев. Ансамблот соработува со ѕвездите на руската и светската сцена: Дмитриј Хворостовски, Елена Образцова, Давид Дениелс, Љубов Казарновскаја, Николај Петров, Игор Бутман, Михаил и Андреј Иванови, Валериј Гроховски, Александар Филипенко, Михаил Козаков и многу други. „Ермитаж“ редовно остварува турнеи во Русија и Европа, учествувајќи на фестивалите во Летонија, Турција, Полска, Франција, Германија, Шпанија и други земји.

You May Also Like