Романот „Проповед за падот на Рим“ добитник на Гонкур

Францускиот писател и професор Жером Ферари беше прогласен за добитник на литературната награда Гокнур за неговата книга „Проповед за падот на Рим“.

Романот следи млад студент, кој го отфрла школувањето за она што тој го замислува како мирен и лежерен живот, при водење бар со пријател на островот Корзика. Меѓутоа, идеалистичките соништа на двајцата ќе се растурат, среде алкохол, секс, корупција и насилство.

Францускиот писател и професор Жером Ферари беше прогласен за добитник на оваа ценета литературна награда за неговата книга „Проповед за падот на Рим“.

Романот следи млад студент, кој го отфрла школувањето за она што тој го замислува како мирен и лежерен живот, при водење бар со пријател на островот Корзика. Меѓутоа, идеалистичките соништа на двајцата ќе се растурат, среде алкохол, секс, корупција и насилство.

You May Also Like