Премиера на „Мизантроп“ на Охридско лето

Вечер (вторник, 16 јули) во предворјето на црквата Света Софија премиерно ќе биде изведена претставата „Мизантроп“ од Молиер, во режија на Драгана Милошевска, а во продукција на Турскиот театар од Скопје.

mizantrop_turski_teatar

Мизантроп е една сеопшта вулгаризација на животот, чекор кон слободен збор, кој треба да се сфати како глас на критичната маса, да се сфати како слобода на мислењето… Мизантроп е приказна за немирот, исфорсиран песимист или група добро организирани гласноговорници, припадник на група…

Режија……………………………Драгана Милошевска-Попова
Драматург……………………..Катерина Момева
Сценограф……………………..Кире Василев
Костимограф………………….Елена Вангеловска
Композитор…………………….Ирена Поповиќ
Асистент на режија……………..Розета Петковска
Асистент драматург……….Катерина Китоска
Асистент на сценографија……Енес Дехари

УЛОГИ
Алсест……………………………Селпин Керим
Селимена………………………..Сузан Акбелге
Оронт……………………………..Џенаб Самет
Филент……………………………Неад Али
Елијанта……………………………Билјана Јовановска
Арсиноја……………………………..Фунда Ибрахим
Клитандар…………………………Зиба Радончиќ
Акаст…………………………………Аксел Мехмет
Баск……………………………………Осман Али

You May Also Like