Поетска манифестација „Мирче Нешовски низ ѕвезденото небо“

Денеска (среда, 21 август) во 20:00 часот во Урбаната заедница „Невена Георгиева- Дуња“ во Центар, ќе се одржи третата поетска манифестација „Мирче Нешовски низ ѕвезденото небо“.

book_at_sky (copy)

Организатори на настанот се УЗ „Невена Георгиевска-Дуња“, Издавачка куќа Менора и здружение за култура, обичаи и традиции „Гороцвет“. Поддржувачи се: Општина Центар и Амбасада на  Словачка во Македонија.

Ќе настапат поетите:

1. Ѓорѓи Доцев 2. Мирча Нешовска 3. Лилјана Стоилковска 4. Горан Анчевски 5.Мито Спасовски 6. Виолета Мартиновска 7. Науме Радически 8.Ристо Ѓ.Јачев 9. Глигор Стојковски, добитник на СВП 1О.Сузана В. Спасовска 11.Ресул Шабани 12.Тодор Чаловски 13.Иван Чаповски 14. Славка Арсова 15. Илхами Емин 16.Виолета Сековска со музичка нумера – Три арии во изведба на оперските интерпретатори Серафина Фантаузо и Вјечеслав Поповски 17. Науме Радически 18. Македонска Чадиковска 19.Радомир Андриќ- Претеседател на писателите на Србија 20.Ерол Туфа – Турција 21.Димитар Христов – Бугарија 22.Елена Пренџова 23. Панде Манојлов 24. Душко Кралевски 25.Стојан Арсиќ 26.Васо Николовски 27.Мито Спасовски 28.Борче Андовски 29. Иван Антоновски 30.Петар Волнаровски 31. Јордан Ѓорчев 32.Ѓорѓи Зимбаков 33. Лидија Јеремиќ 34.Џабир Ахмет 35.Јовица Тасевски-Етернијан, добитник на највисоки меѓународни признанија во Индија, Америка 36.Сретен Вујовиќ – оснивач и генерален секретар на Црногорскиот ПЕН, член на Хрватскиот ПЕН центар, на Матица муслиманска, Матица црногорска и… и на други еминентни асоцијации 37. Миле Јовановски – Поречанец

Ќе бидат врачени и наградите :
– „ЅВЕЗДЕНАТА ГРАМОТА“на меѓународниот лауреат ЕРОЛ ТУФАН –  ТУРЦИЈА
– „ ЅВЕЗДЕН МАКЕДОНИУМ“на македонскиот лауреат ХРИСТО ПЕТРЕСКИ – за – развој на македонската национална култура и литература
-„ЅВЕЗДЕН МАКЕДОНИУМ на македонскиот воин ИСМАИЛ БОЈДА – за развој на македонската национална кауза и преродбена заложба
-„ЅВЕЗДЕН МАКЕДОНИУМ“ на македонскиот воин СТЕФАН ВЛАХОВ – МИЦОВ – за развој на македонската национална кауза и историја
-„ЅВЕЗДЕН МАКЕДОНИУМ“ на македонскиот мироносец ЖИВКО ПОПОВСКИ – ЦВЕТИН – за македонската мисија во придонесот на светскиот мир
Водителка  – Лилјана Стоилковска
– Мите Грозданов ќе рецитирасвоја песна и песни од : Хорхе Падрон, Христо Петрески, Владимир Луков –БУГАРИЈА, Сретен Перовиќ – ЦРНА ГОРА, Јеремија Лазаревиќ – СРБИЈА, Сретен Вујовиќ -ЦРНА ГОРА, Михаил Ренџов, Саме Лимани Жарновски, Горан Анчевски И Мирче Нешовски

You May Also Like