„Одисеј“ на Поповски со прва награда во Тиват

Претстава „Одисеј“ на македонскиот режисер Александар Поповски ја понесе главната награда на Фестивалот на медитерански театар „Пургатории“ во Тиват.

odiseja_popovski_brioni (copy)

Наградата за најдобар актер ја понесе Хрватот Озрен Грабариќ за улогата на Одисеј.

Текстот за „Одисеј“ го напиша Горан Стефановски, а Александар Поповски ја постави како копродукција меѓу театрите „Улисис“ и „Гавела“ од Загреб, Српското народно позориште и Стерииното позорје од Нови Сад, Словенско народно гледалишче од Марибор, Ателје 212 од Белград и Театарот на навигаторот Цветко од Скопје.

Музиката во претставата е дело на „Фолтин“, а нејзината премиера се случи на 20 јули во театарот „Улисис“ на Бриони. Во претставата, покрај Озрен Грабариќ играат и: Никола Ристановски, Светозар Цветковиќ, Јасна Ѓуричиќ, Борис Исаковиќ, Бранко Јордан и други.

You May Also Like