Одбележана 110 годишнината од смртта на Јордан Пиперката во Демир Хисар

Општината Демир Хисар денеска организираше достоинствено чествување по повод 110 годишнината од херојска смрт на војводата Јордан Силјанов Пиперката во крвавата пресметка со турскиот аскер на 10-ти август 1903 година на Церско Поле.

Grobovite-na-vojvodite-i-spomenikot-na-mesnosta-Ceresna-Velmevci

Најпрвин, во селото Жван, на споменикот на Јордан Пиперката и сите загинати илинденци од овој крај, општинската делегација положи цвеќе, а потоа го посети селото Брезово – место познато од историјата каде што се случиле важни историски настани од илинденскиот период меѓу кои познатата опсада на Пиперката и неговата чета од страна на турскиот аскер на 14 декември 1902 година, како и родно место на познатите војводи Никола Врба, Костадин Војводата – Капиданот и Сотир Христов Војводата.

Пред спомен плочата на куќата од каде што Пиперката го надмудрил побројниот аскер, беше положено цвеќе, а писателот и публицист Ванѓелко Лозановски и уметникот Живко Поповски – Цветин, родум од Брезово, одржаа пригодни беседи за големите револуционерни подвизи на Војводата.

Општинската делегација ја посети и месноста Черешна каде што по негова желба е погребан Јордан Пиперката заедно со неговите соборци Ѓорѓи Бошковски од с.Мало Црско, Кузман Тодоровски и Милош Трајковски, двајцата од с.Бабино.

На гробовите и споменикот подигнат во нивна чест, делегации на Општината и Месната заедница Велмевци положија цвеќе, а младиот историчар Славчо Велјановски одржа историски час за херојските подвизи и револиционерниот пат на овие великани на македонскиот народ.

извор: regioni.mk

You May Also Like