“Елементарни честички” од Мишел Уелбек на македонски

Полубраќата Мишел и Бруно имаат иста мајка, но малку допирни точки. Мишел е молекуларен биолог, интелектуалец и идеалист, општествено повлечен човек со сиромашен еротски живот.

Found @ Central Archive for Movie Posters - http://cafmp.com

За разлика од него, Бруно е развратник, иако повеќе во теорија отколку во практика, a неговата бескрајна страст e најчесто невозвратена. Обајцата се симптоматични членови на нашето атомизирано општество, во кое верата им отстапи место на плитките њу ејџ филозофии, а љубовта на безначајните сексуални врски.

Елементарни честички ги раскажува приказните на двајца браќа, но вистинската тема во романот е деконструкцијата на современото општество и неговите хипотези, неговата политичка некоректност и неговите саркастични и проникливи апартеа за сè – од антропологијата до страниците за проблеми во женските списанија. Дисекција на современите животи и љубови. Едноподруго смешен, остар, бесен, дидактичен, трогателен и инстинктивен.

Книгата е во издание на издавачката куќа ТРИ.

You May Also Like