Излезе албумот 7 Stories на џез септетот на Гоце Стевковски

Музичките вљубеници ќе може да уживаат во новото издание на Филтер, албумот 7 Stories на џез септетот на Гоце Стевковски.

FILTER087_Goce_Stevkovski_Septet_7Stories

Ви го претставуваме новото издание на Филтер, албумот 7 Stories на џез септетот на Гоце Стевковски.

Goce Stevkovski Septet – 7 Stories (FILTER087) 1. 7 Stories – (5:09) 2. 7 Rivers – (4:57) 3. 7 Days – (4:48) 4. 7 Dwarfs – (5:55) 5. 7 Sins – (4:52) 6. 7 Wonders – (6:22) 7. 7 Mountains – (2:50)

Откако својата кариера ја исполни со соработки со речиси сите позначајни џез и рок состави и автори на македонската музичка сцена (Леб и сол, Кирил Џајковски, Архангел, Проџект Жлуст, Никола Коџабапија и др.), еден од најдобрите тапанари во регионот започнува ново поглавје во својот уметнички живот. Станува збор за септет во кој, покрај фронтменот, членуваат уште шест извонредни инструменталисти: Кире Кузманов, Иван Иванов, Трајко Велков, Дамир Имери, Сашко Николовски и Александар Икономов, додека перкусионистот Оскар Салас се јавува како гостин на некои од композициите.

Она што е особено интересно за овој проект е што покрај лидерската позиција во бендот, Стевковски го понел и товарот на авторството на сите седум композиици на изданието. И тука веројатно се крие најпријатното изненадување на албумот, затоа што тој се потврдува и како одлилен композитор.

Аранжманите оставаат доволно простор за секој од музичарите да ги покаже своите способности преку соло делници, но звучат и доволно „стегнато“ за да поминат одлично кај пошироката публика.

Септетот остава впечаток на добро увежбан бенд составен од врвни професионалци кои се движат со леснотија низ жанровски разновидниот материјал на албумот – од теми со латино призвук, преку афро-кубански и блуз влијанија, па се’ до поезотерични композиции, што не’ враќаат во златното време на ECM. 7 Stories е албум што ја започнува приказната за еден нов македонски џез состав. Судејќи според почетокот, сигурни сме дека ќе биде долговечна и успешна.

Албумот на Goce Stevkovski Septet излезе на 12 август, а е биде достапен преку сите водечки онлајн музички продавници и стриминг сервиси.

Goce Stevkovski Septet на Facebook

Филтер на Soundcloud

Филтер на Facebook

Филтер на twitter

You May Also Like