АКТО – комплетна програма и распоред за организираниот превоз

Денес (петок, 9 август) започнува годинешното издание на АКТО Фестивалот за современи уметности. Ви ја презентираме комплетната програма како и распоредот за организиран превоз со воз до Битола.

AKTO jpg

АКТО БИТОЛА, 9-11.08.2013 ТЕМА: АКТО ЧАС ПО ПРИРОДА И ОПШТЕСТВО

ПРОГРАМА:

ПЕТОК, 9.08.2013

ОФИЦИЈАЛНА ПРОГРАМА

Локација. ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРА 20:00- 21:00 часот

„A DAY AFTER”,кореографско деби на Вероника Валдес, продукција: Плесни театар Љубљана

ОFF ПРОГРАМА

Локација. AKTO КАФЕ ЈАГОДА 21:00 часот

DJ set: Sonja Ismail

 

САБОТА 10.08.2013

ОФИЦИЈАЛНА ПРОГРАМА

ЖИВИ БИБЛИОТЕКИ: АРХИВИ НА ГРАЃАНСКАТА НЕПОСЛУШНОСТ

Кураторски проект на: Ивана Васева, Филип Јовановски, Јованка Попова

Локација. ПРЕД AKTO КАФЕ ЈАГОДА

• 11.00-12:00 часот

Градење на библиотеката насловена ЖИВИ БИБЛИОТЕКИ:АРХИВИ НА ГРАЃАНСКАТА НЕПОСЛУШНОСТ, кратка презентација и отворање на официјалниот штад каде се донираат книги

• 13:30-14:30 часот, дискурзивен настан

ЛЕКЦИЈА БРОЈ 1:

ВАГНЕР И ЛИСТ – КОНСТРУКЦИИ НА СОВРЕМЕНИ МИТОВИ

Овој дискурзивен настан подразбира кратки презентации на книги поврзани со создавањето на современи митови и нивно распознавање и влијание во современиот македонски контекст. Исто така и го отвора прашањето – Како и зошто имаме потреба од митови, кои се тие и зашто погрешниот избор и толкување претставуваат опасност во денешнината?

Учесници (потврдени до сега):

1. Роберт Алаѓозовски (1973) 2. Никола Гелевски 3. Илина Јакимовска (1971) 4. Александар Ковачевски (1981) 5. Синоличка Трпкова (1965) 6. Здравко Савески (1976)  7. Никос Чаушидис (1959)  8. Билјана Исијанин  9. Бојан Иванов (1958) 10. Александар Стерјовски (1933)

• 14:30-14: 45 часот Кафе ПАУЗА

• 14:45-15:45 часот дискурзивен настан

 

ЛЕКЦИЈА БРОЈ 2:

ЗАХАРИЈА ШУМЉАНСКА – СИМБОЛ НА ПОЖРТВУВАНОСТ И АКТИВИЗАМ

Захарија Василева-Шумљанска живеела во периодот од 1864 до 1937 година. Таа била основач на Домот за сираци во Битола, кој бил изграден веднаш по Илинденското востание, каде покрив над главата и корка леб нашле многу деца што за време на револуционерните борби останале без своите родители. Подоцна, за време на Балканските војни, Захарија основала болница во Солун каде поткрепа и нега нашле десетици македонски борци, а основала и Дом за сираци во Софија за илјадната емиграција од Македонија.

Учесници (потврдени до сега):

1.Кочо Андоновски (1972)  2. Александар Букарски (1984)  3. Наде Геневска Брачиќ (1963)  4. Искра Гешоска 5. Ивана Драгшиќ (1982) 6. Горан Јанев 7. КООПЕРАЦИЈА 8. Никола Миновски (1942)  9. Оливер Мусовиќ (1971) 10. Софија Ристевска

Локација. Резиденција Хаџи – Коста Милевски (Славко Лумбарко 6).

17:30 – 19:00 часот

 

ЛЕКЦИЈА БР. 3:

ЧИТАЧКА ГРУПА „ПОСТ-АВТОНОМЕН ИНТЕЛЕКТ И ЛИНИИ НА ОДЛЕТУВАЊЕ ОД ДЕПРЕСИЈА“, со АРТАН САДИКУ, истражувач и предавач на Институтот за Општествени и хуманистички науки – Скопје и активист од

Левичарското движење „Солидарност“ и Културниот клуб „Синдиката“.

Книга за читање: „После иднината”, Франко Берарди Бифо

Локација. ЛИЧНА БИБЛИТЕКА НА ГРАЃАНИН ОД БИТОЛ А .

• 19:30-21:00 часот

 

ЛЕКЦИЈА БР. 4:

ЧИТАЧКА ГРУПА: КРИТИКА НА ПОЛИТИКАТА НА СОПСТВЕНОСТА И ГРАЃАНСТВОТО со БРАНИМИР СТОЈАНОВИЌ од УЧИТЕЛ НЕЗНАЈКО И НЕГОВИТЕ КОМИТЕТИ, Белград

Книга за читање: „Феноменологија на политичко-идеолошкото функционирање на средната класа во Југославија“, Милан Кангрга

• 21.30 – 22.15 часот

 

ЛЕКЦИЈА БР. 5:

ПРОЕКЦИЈА НА ДЕЛ ОД ФИЛМОТ „ФАРЕНХАЈТ 451“ И КРАТКА ДИСКУСИЈА, организирано од ДЕБАТНО КИНО КОНТРА КАДАР

Контра кадар е независна иницијатива на група ентузијасти, активисти, уметници, интелектуалци и љубители на филмската уметност. Со веќе организирани околу 15 настани во текот на своето тримесечно постоење, и бројка од 50 до 100 посетители по настан, оваа иницијатива ја негува дебатата како еден од клучните фактори за развивање на демократијата во едно општество.

ОFF ПРОГРАМА

Локација. ФИМСКИ ГРАД

21:00 часот

Концерт: THE JOHN, ХАХАХА

DJ’s: CHVARE, MACKI, TOMI BOJADJI, K.PETROVSKY

ВЛЕЗ: 100 ДЕНАРИ

НЕДЕЛА 11.08.2013

ОФИЦИЈАЛНА ПРОГРАМА  Локација. AKTO КАФЕ ЈАГОДА • 11.00-12.30 часот

ЛЕКЦИЈА БРОЈ 5:

ИСЦРТУВАЊЕ ПОЕЗИЈА, РАБОТИЛНИЦА СО ДЕЦА И РОДИТЕЛИ, со ХРИСТИНА ИВАНОСКА и ЈАНЕ ЧАЛОВСКИ од ПРОЕКТЕН ПРОСТОР ПРЕС ТУ ЕГЗ

• 13:00-14:00 часот: НАГРАДА ДРАГИША НАНЕВСКИ, ДОДЕЛУВАЊЕ НА КНИГИ НА ГОСТИТЕ

ОFF ПРОГРАМА

Локација. AKTO КАФЕ ЈАГОДА 13:00 – DJ set: Viktor Ristevski 21:00 – DJ set: Goran Tech

АКТО ТРАНСПОРТ 2013

Во соработка со Македонски Железници и оваа година Акто фестивалот организира бесплатен транспорт со воз на релација Скопје – Битола – Скопје и тоа за следниве денови:

09.08.2013 – 14:30 часот Поаѓање од Скопје за Битола 03:10 часот Враќање од Битола за Скопје

10.08.2013 – 14:30 часот Поаѓање од Скопје за Битола 03:10 часот Враќање од Битола за Скопје

Резервации на телефоните 071800053 и 070486470 (или во порака на некои од фб профилите на Акто Акто Фестивал и Акто Музика). Треба да доставите ваши податоци и број на места кои сакате да ги резервирате. Местата за патување се ограничени. Сите се добродојдени на фестивалот !

You May Also Like