Нова градска плажа во центарот на Скопје

Градот Скопје ги започна градежните работи на Градската плажа 2, на левата страна од кејот на реката Вардар, на просторот меѓу мостот „Гоце Делчев“ и Камениот мост. Стартот на градежните работи на Градската плажа 2 го означи градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски.

Градоначалникот Трајановски со изјава за новинарите
Градоначалникот Трајановски со изјава за новинарите

– На површина од 1.775 квадратни метри, на кејот на реката Вардар ќе се постави урбана опрема од монтажен карактер – дрвени платформи, 20 маси, 80 столoви и 80 лежалки. Изгледот на Градска плажа 2 наликува на Градска плажа 1, којашто беше отворена за посетителите минатото лето. Подлогата ќе биде направена од ситен песок. Проектот за градска плажа на оваа локација предвидува и четири шанкови, детско катче со лулашки, киосци и бина за одржување манифестации. За корисниците на плажата ќе бидат поставени тушеви, чешми за вода и соблекувална – рече градоначалникот Трајановски.

– Дел од Градската плажа 2 ќе биде и одбојкарското игралиште со димензии 22 на 14 метри (полето за игра е 16 на 8 метри). Игралиштето ќе ги задоволува сите меѓународни стандарди за одигрување национални и меѓународни натпревари. Теренот ќе биде заграден и ќе го осветлуваат 8 рефлектори, што ќе овозможи игралиштето да се користи и во вечерните часови. Пристапот до Градската плажа 2 е обезбеден преку скалите што водат од мостот „Гоце Делчев“, а за лицата со посебни потреби ќе се изгради рампа. Градската плажа на кејот на Вардар ќе работи од 10 до 24 часот, а граѓаните ќе може бесплатно да ја користат. На плажата ќе бидат поставени табли „Забрането капење“.

Целта на проектот е да се овозможи граѓаните да добијат можност да се рекреираат на плажа и да се обезбеди пријатно место за одмор и забава во центарот на градот.

На јавниот оглас што го распиша Градот Скопје за користење на четирите шанка на Градската плажа 2 победи „Градска плажа груп – СИЗ Скопје“ којшто ќе плаќа закуп на просторот (корисна површина од 500 квадратни метри) од 5 денари за квадратен метар дневно.

You May Also Like