Репертоар:

Научниците сметаат дека поради навиките луѓето да читаат во темно нема да станат кратковиди ниту ќе дојде... Прочитај повеќе

Студијата на израелски истражувачи покажа дека лицата кои имаат обичај попладне со оброкот на испијат една... Прочитај повеќе

Заради воденичарството, а во водениците, познато е отсекогаш се настанувале вампири во Брусник почесто навраќале... Прочитај повеќе

Африканските слонови спијат само два часа, поголемиот дел од сонот, слоновите го поминуваат на нозе, тие... Прочитај повеќе

Наградата „Мостови на Струга“ која фестивалот Струшки вечери на поезијата и УНЕСКО ја доделуваат за најдобра... Прочитај повеќе

Поетите Петко Шипинкаровски, Марина Мијаковска, Васил Тоциновски и Љубинка Донева ќе настапат со избор... Прочитај повеќе

На Илинденка Петрушева, филмски критичар, публицист, советник-филмолог, промислувач и истражувач на историјата... Прочитај повеќе

Мандолинскиот оркестар на Младинскиот културен центар од Скопје под диригентската палка на Ванчо Јовчев со... Прочитај повеќе

Тековен репертоар на киното Синеплекс од 27 април до 3 мај...

Со премиера на операта „Травијата“ од Џузепе Верди во режија на Верена Штојбер од Германија, на 9 мај во... Прочитај повеќе

Општество

Првпат Светскиот ден на планетата Земја е одбележан на 22 април 1970-та... Прочитај повеќе

04/24/2017 - 13:00

Град Скопје и „Детскиот културен центар-Карпош“ од Скопје веќе шеста... Прочитај повеќе

04/21/2017 - 06:27

Овој парк ќе биде местото каде во иднина ќе се означува стартот на... Прочитај повеќе

04/16/2017 - 18:49
Култура и наука

Заради воденичарството, а во водениците, познато е отсекогаш се... Прочитај повеќе

04/28/2017 - 06:46

Во Центарот за култура „Бели мугри“ во Кочани вчеравечер, 25 април,... Прочитај повеќе

04/26/2017 - 13:33

Македонското научно друштво (МНД) -Битола годишнината од формирањето ја... Прочитај повеќе

04/26/2017 - 13:16
Уметност

На изложбата презентирани се дела од збирката плакати на Музејот на современа уметност од Загреб на авторот Арсовски, кои за првпат се... Прочитај повеќе

Музика

Мандолинскиот оркестар на Младинскиот културен центар од Скопје под диригентската палка на Ванчо Јовчев со свечен концерт ќе го одбележи својот... Прочитај повеќе

Урбана култура

Во Центарот за култура во Дебар се одржа осмото издание на Детскиот фестивал „Радика фест“ на кој беа изведени 13 композиции...

Студијата на израелски истражувачи покажа дека лицата кои имаат обичај попладне со оброкот на испијат една чаша црно вино го подобруваат... Прочитај повеќе